Grupa od 60 arapskih pedijatara došla je u Zagreb učiti od svojih hrvatskih kolega. Nakon prvog susreta rekli su da su zadovoljni viđenim, a hrvatski liječnici zadovoljni su mogućnošću da svoja znanja prenesu kolegama.

Galerija


Arapski pedijatri došli stigli su na zagrebačko Rebro i kažu da su zadovoljni onim što su vidjeli.

Vezani članci Opća bolnica Dubrovnik, ilustracija Zdravstvo čeka uvođenje COVID potvrda, još je nepoznato što ako se netko odbije testirati: "Očekujemo da će u uputi Ministarstva biti način kako ćemo rješavati taj dio" Imaš pravo, ostvari ga Morali ste na liječenje u drugi grad, županiju ili inozemstvo? Istražili smo kako možete dobiti naknadu troškova prijevoza

"Unatoč tome što ste mala zemlja i nemate pretjerano jaku ekonomiju, zdravstvene usluge koje vi nudite su impresivne", rekao je Mahmud Baquir, pedijatar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Doista ste odlični. Ako usporedim s našom klinikom, gotovo smo isti po pitanjima prostora i opreme", rekla je Leyla al Mheiri, neonatologinja iz Dubaija.

Uz pohvale, bilo je i ponekih prijedloga.

"Doista sam impresioniran onim čime raspolažete. Nadam se jedino da ćete u budućnosti imati rodilište unutar same bolnice, tako da imate još bolju zdravstvenu skrb novorođene djece", rekao je Mahmud el Halik, predstojnik klinike za pedijatriju i neonatologiju u Dubaiju.

Ovaj posjet mogao bi biti temelj na kojem bi se mogla izgraditi buduća suradnja.

"Ja se nadam da ovo predstavlja prvi korak u gradnji mosta naše buduće suradnje. Razina nekih najrazvijenih arapskih bolnica je jednaka našoj i tu postoje mogućnosti za profesionalnu suradnju", rekao je Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Suradnja bi se mogla proširiti i na obrazovni sustav.

"Jedina prepreka nam je jezik, ali mislim da možemo razmjenjivati iskustva. Moramo izgraditi odnos između naših sveučilišta, što bi itekako olakšalo cijelu stvar", rekao je Jospeh Hadad, predsjednik Udruženja arapskih pedijatara.

Arapski pedijatri su više nego zadovoljni prvim posjetom Zagrebu. Razmjena iskustava i edukacija bitni su svima, što bi itekako moglo dovesti do nove hrvatsko-arapske zdravstvene suradnje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr