Porezne prijave, ilustracija (Foto: Goran Jakus/PIXSELL)
Porezne prijave, ilustracija (Foto: Goran Jakus/PIXSELL) Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Problematičnim propisima posebno su pogođeni bivši vlasnici OPG-ova i nekadašnji samostalni novinari.


Bivše vlasnike OPG-ova, kao i novinare koji su radili na tzv. RPO, ako sami ne odjave OPG ili samostalnu novinarsku djelatnost, država nakon gubitka posla ponovo tretira kao obveznike koji moraju plaćati poreze i doprinose iz samostalne djelatnosti.

Vezani članci Prijava poreza na dohodak Dobre vijesti iz Porezne, objavljeno kada počinju prve isplate povrata poreza Slika nije dostupna Šefica Porezne na YouTubeu: Za ovo stanje kriva je bivša Vlada!

Nadalje, oni zbog zbog krutih propisa ne mogu ostvariti pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Naime, tu naknadu može ostvariti osoba koja je u trenutku prestanka radnog odnosa imala najmanje devet mjeseci rada u zadnje dvije godine. No netko tko je u nekom periodu života bio vlasnik OPG-a ili samostalni novinar neće moći tu naknadu (naravno, ako ostane bez posla) dobiti čak ni ako ima deset godina nesamostalnog rada. Štoviše, u oba slučaja moguće je da - bez njihova znanja - gomilaju dug prema državi, piše Novi list.

Konkretno, ako u trenutku kad se zaposle sami ne odjave svoj OPG ili samostalnu novinarsku djelatnost, nakon gubitka posla država će ih ponovno tretirati kao obveznike koji su dužni plaćati poreze i doprinose iz svoje samostalne djelatnosti.

A toga će postati svjesni tek kada u slučaju otkaza dođu u Zavod za zapošljavanje i zatraže naknadu za nezaposlene. Tu naknadu neće moći dobiti, ali moguće je da "dobiju" - dugovanje prema državi za poreze i doprinose.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju