Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POZIV Dnevnika Nove TV

Muke s adresama, mještani ni sami ne znaju gdje stanuju: "To je načelnik više-manje na svoju ruku napravio"

Poziv: Život bez adrese - 3
Poziv: Život bez adrese - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Umjesto navigacije - svima koji dolaze put pokazuju doslovno rukama i nogama. Druga je opcija upisivanje stare adrese koja zapravo više ne postoji. Ali bizarnostima kraja nema.

Kao da dvije adrese nisu dovoljne, pripisale su im se još neke, i to - nepostojeće. "Moja kuća ima adresu Hotnja 50. Po dobivanju rješenja naša je trenutačna adresa Marekovići 16 i Marekovići 18", rekla je Branka Špoljarić te dodaje da ni sami ne znaju koja je njihova prava adresa. U kućanstvu ih je šestero, a poštu dobivaju na četiri ili pet različitih adresa.

Obitelj Špoljarić tek je jedna u nizu s istim problemom. Njihov prvi susjed rješenje o kućnom broju uopće nije dobio. Zbog toga je sada zapeo u raljama birokracije.

"Moram mijenjati vozačku, na policiji ne znaju na koji se kućni broj vodim. Dok se ne utvrdi koji je moj kućni broj, na osnovu čega će izdati vozačku? Ako vozim bez vozačke - kršim zakon", priznaje Mario Cavrić.

Osim u Hotnji - s novim adresama problema imaju i u novoimenovanom zaseoku Sečnji. Ne bune se, kažu, protiv promjena, već protiv načina na koji su provedene. Dio mještana, kao i oporba za to krive načelnika, s 27-godišnjim stažem na čelu općine.

"Nije bilo dogovora s mještanima prilikom odlučivanja o promjeni tih ulica. To je načelnik više-manje na svoju ruku napravio. Na neki način su mu mjesni odbori potpisali, ali mještani nisu bili uopće upoznati s tim", rekao je općinski vijećnik Općine Pokupsko Milan Antolović.

"Mislim da je to prikupljanje jeftinih političkih poena, a na kraju ću ja jedini dobiti plus u cijeloj priči", smatra načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić.

Kako su apeli mještana kod načelnika završili u slijepoj ulici, okupili su se u inicijativu Odlučimo sami. Skupili su 400-tinjak potpisa i tražili da se provede referendum. Bezuspješno, čak i nakon dvije sudske presude u svoju korist.

"Mi se nadamo da će to sada biti dovoljno i da će Ministarstvo sada uvažiti naš prijedlog za provedbu referenduma. Jer katastar je u nesređenom stanju proveo novu odluku o imenovanju ulica, umjesto da je sama općina tražila izmjenu katastarskog stanja i sređivanje pa onda išla mijenjati imena ulica eventualno tamo gdje treba", napominje Martina Popovčić, članica inicijative Odlučimo sami i općinska vijećnica.

Pročitajte i ovo Referendum u Puli PROJEKT SE NASTAVLJA Referendum za Lungomare nije uspio, izašlo svega 22 posto Puljana

Mještani se nadaju i čekaju, a vraćanje na staro za načelnika nije opcija. "Sada mijenjati ponovno i izlagati se troškovima koji su veliki, bolje da napravimo jedan štrank ceste ili vodovod. Ali zakon se mora poštovati, od toga ne bježimo. Ako budemo nešto morali napraviti glede odluke Visokog suda, mi ćemo to napraviti i od toga ne bježimo", rekao je načelnik općine.

Pročitajte i ovo Ivankovo - 4 Puno prijedloga Novi trend u hrvatskim gradovima i općinama, građane pitaju kako žele potrošiti javni novac: Ovo su njihove želje

Već su u administrativnom paklu, a što bi tek bilo da njihove kuće moraju pronaći vatrogasci, policija ili hitna pomoć, ne žele ni razmišljati. Međutim, žele razgovarati i zajedno pronaći rješenje - s kojim će se složiti cijela općina.

Oduševljenju nema kraja

Službeno su otklonjene sve pravne prepreke da do referenduma i dođe.

"Načelniku, kao i do sada, poručujemo da se ukine odluka o promjeni adresa. Ako negdje postoji ta potreba, da se to učini u dogovoru s mještanima, bez referenduma da se smanji trošak", kazala je Danica Muža u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Petrom Buljan.

Referendum, ako do njega dođe, očekuju u roku od dva do tri mjeseca. Muža ističe da nema straha da neće proći referendum, već kaže da su mještani sretni što napokon mogu izraziti svoje mišljenje.

"Ipak je to mjesto gdje oni žive", zaključila je Muža. 

Više o apsurdu s adresama pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene