Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak jedan gradonačelnik

'Ante Raspudić je novi gradonačelnik Đakova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi gradonačelnik Đakova je Ante Raspudić, stoji u očitovanju Središnjeg ureda državne uprave koje je danas stiglo na adresu grada, čime je završena kriza vlasti koja je počela 10. studenog na sjednici Gradskog vijeća izlaskom HSS-a iz tadašnje vladajuće gradske koalicije.

Vladajuću su koaliciju činili SDP, HNS i HSS, a nakon izlaska HSS-a te prijelaza jednoga SDP-ova vijećnika u nezavisne formirala se nova vijećnička većina od 10 vijećnika - HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSP-a, HSU-a i nezavisnih.

Pročitajte i ovo Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 TRANSKRIPTI S ISPITIVANJA Objavljeni iskazi Martine Dalić USKOK-u: Evo tko je sve znao za grupu Borg i odakle su dolazile informacije Slika nije dostupna Ivica Dačić u svom stilu: 'Tragikomično je da Hrvatska poziva na okretanje k budućnosti, a sve više djeci daju ime Ante'

Dvije strane jedna drugoj nisu priznavale vlast. Nova većina na prošloj sjednici Vijeća izglasovala je nepovjerenje dotadašnjem gradonačelniku Zoranu Vinkoviću i izabrala je novoga gradonačelnika Antu Raspudića.

Vinković je pak isticao da je on gradonačelnik sve dok ne stigne očitovanje Središnjeg ureda državne uprave.

>> Jedan grad, dva šefa: 'Ja sam gradonačelnik Đakova'; 'Ne, ja sam'

O primitku i sadržaju očitovanja na današnjoj konferenciji za novinare izvijestio je novoizabrani gradonačelnik Raspudić, ističući kako je Središnji ured državne uprave 27. sjednicu Gradskog vijeća i njezin nastavak, a na kojoj je iskristalizirana nova vijećnička većina, ocijenio zakonitom.

Također je zakonitim ocijenjeno i tadašnje razrješenje Ivice Mandića s dužnosti predsjednika Vijeća, te izbor Ivana Pološkog  kao novog predsjedatelja.

Ured državne uprave očitovao se i o posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, ocjenjujući izglasovano nepovjerenje dosadašnjem gradonačelniku Vinkoviću te izbor novoga gradonačelnika Raspudića pravovaljanim.

Tadašnji izbor dva nova dogradonačelnika i dva potpredsjednika Vijeća ocijenjen je nelegitimnim jer Raspudić na toj sjednici, nakon što je izabran za gradonačelnika, više nije imao pravo glasa kao vijećnik. Zato će se točke o izboru dva dogradonačelnika i dva potpredsjednika Vijeća naći na dnevnom redu iduće sjednice Vijeća, kada će, umjesto Raspudića, u njega ući njegov zamjenski vijećnik.

'Moj prethodnik i ja primopredaju grada obavit ćemo još ovoga tjedna. Moj zadatak u gradonačelničkom mandatu do lokalnih izbora jest pokretanje investicija u gradu te dovlačenje sredstava iz županijskoga i državnog proračuna', rekao je Raspudić.

Zoran Vinković danas nije htio davati izjave, nego je za sutra sazvao konferenciju za novinare o 'nadzoru nad zakonitošću rada Gradskog vijeća'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene