Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vjerovnici jednoglasno prihvatili

Ramljak predstavio Agrokorov plan za budućnost i najavio: "Dioničari u potpunosti gube vrijednost svojih dionica"

Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr)
Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Ramljak i Alastair Beveridge (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U novom sjedištu Agrokora održana je sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća, nakon koje je privremena uprava na čelu s Antom Ramljakom novinarima predstavila nacrt strukture nagodbe.

"Danas smo dobili podršku svih članova Vjerovničkog vijeća. Oni su zadovoljni s ovom strukturom i možemo dalje raditi na detaljima i postupku oporvka cijelog duga prema vjerovnicima. Slijedi nam da na osnovu ovog nacrta utvrdimo konačne postotke. Ovo je četvrtina cijelog tog procesa", rekao je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor, na konferenciji za novinare, dodajući da će se u naredna tri mjeseca utvrditi konačne postavke nagodbe. 

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake

Pojasnio je da će se formirati potpuno nova, umanjena grupa na koju će se prenijeti zdravi dio operativnog poslovanja i dio duga. "Sve što ostane na staroj strukturi praktički će se otvoriti stečajevi i likvidacije tih kompanija", rekao je Ramljak. 

Alastair Beveridge, glavni savjetnik za restrukturiranje Agrokora, rekao je da će kreditori biti vlasnici 100 posto nove kompanije. 

Na pitanje hoće li ostati naziv Agrokor, Ramljak je rekao da misli kako bi svi voljeli da bude novo ime. Dodao je da s brojkama još uvijek ne mogu izaći javno. "Još razgovaramo i pregovaramo koliki će biti postotak otpisa duga. U ovom dijelu razgovaramo kako će ići prvenstvo naplate. Prije svega idu razlučni vjerovnici, nakon toga super senior (roll-up), nakon toga neosigurani vjerovnici, dok su zadnji u redu oni koji imaju međukompanijska potraživanja. 

"U naplati će se ići na novi dug koji će se onda otplaćivati. Veći dio će prijeći na kapital, odnosno na dioničku strukturu", rekao je Ramljak. 

Rekao je da ne bi bio zadovoljan da se nagodba postigne sa 67 posto ukupnog duga, nego bi trebalo stremiti da se prihvati s 90 posto ili više duga, jer će to značiti da su vjerovnici zadovoljni postignutim dogovorom. 

"Dioničari u potpunosti gube vrijednost svojih dionica"

Na pitanje što će biti s dioničarima Agrokorovih kompanija poput Leda, ukoliko će postojati novi i stari Ledo. "Nažalost, dioničarstvo, ulaganje u dionice i trgovanje na burzi je vrlo rizičan posao. Prema ovoj strukturi nagodbe, dioničari Leda i svih drugih kompanija iz sustava Agrokor, ovim gube u potpunosti vrijednost svojih dionica", rekao je Agrokor.

Što se tiče osporavanja tražbina, Ramljak je rekao da će sud donijeti konačnu odluku o tome, no nagodba neće stajati zbog toga što su neke tražbine osporene.

Na pitanje što bi htio ostaviti nakon 10. travnja 2018., Ramljak je odgovorio: "Da ostavim zdravu kompaniju koja će moći servisirati svoje obveze i da odem na odmor."

Tko ulazi u "zdravi" Agrokor?

Kako je već javio Dnevnik Nove TVAgrokor bi se trebao podijeliti u dvije tvrtke, na Agrokor i na Agrokor Holding, koji bi se trebao osnovati na proljeće. 

U Holding Agrokor ulazi tridesetak tvrtki za koje se procjenjuje da bi mogle opstati na tržištu, među kojima su Ledo, Zvijezda, Belje, Jamnica, Pik, Tisak, Vupik i Konzum. 

Očekuje se da će u siječnju 2018. godine Trgovački sud u Zagrebu donijeti Rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama na temelju tablice prijavljenih tražbina, tablice razlučnih prava, i tablice izlučnih prava koje je Ramljak 9. studenog predao sudu. Tim rješenjem sud odlučuje i o upućivanju na parnični postupak radi utvrđivanja, odnosno osporavanja tražbine.

Svi vjerovnici imaju pravo protiv donesenog rješenja podnijeti žalbu u dijelu koji se tiče pojedine prijavljene tražbine, odnosno tražbine koju je osporio izvanredni povjerenik.

Formiranje stalnog vjerovničkog vijeća

Početak postupka formiranja stalnog vjerovničkog vijeća ovisi o danu pravomoćnosti sudskog rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama.

Donošenje rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama očekuje se u prvoj polovici siječnja, no ono postaje pravomoćno tek po rješenju eventualnih žalbi koje će protiv njega biti izjavljene.

Izvanredni povjerenik će u roku pet dana od pravomoćnosti sudskog rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama pozvati vjerovnike čije su tražbine utvrđene da njega i sud u roku od 30 dana obavijeste o članovima vjerovničkog vijeća. U pozivu će naznačiti način razvrstavanja vjerovnika u skupine. Svaka skupina vjerovnika bira jednog člana vjerovničkog vijeća.

Glasovanje o nagodbi u Domu sportova?

Ako neka skupina ne izabere svog člana u roku od 90 dana od objave poziva izvanrednog vjerovnika, tog člana će imenovati sud u roku 8 dana od isteka navedenog roka od 90 dana.

Nacrt nagodbe treba biti prezentiran vjerovničkom vijeću i stavljen na glasovanje najkasnije do početka travnja

Najkasnije do 10. travnja 2018. godine nacrt nagodbe treba biti dostavljen sudu, nakon čega ga sud objavljuje. Najmanje 5, a najviše 15 dana od dana kada je sud zaprimio nacrt nagodbe zakazat će se i održati ročište na kojemu vjerovnici glasuju o nagodbi. Kako Agrokor ima 5700 vjerovnika spekulira se da će se glasovanje održati u zagrebačkoj dvorani Doma sportova. Ramljaku je potrebno 67 posto glasova od ukupno priznatih tražbina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene