Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladin povjerenik o prvim koracima

Ramljak: Plaće zaposlenicima bit će isplaćene do petka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna i odgovorna osoba u koncernu Agrokor, vladin povjerenik Ante Ramljak, obratio se javnosti. Nastavak je to aktivnosti u danu za kojega je Ramljak još rano ujutro rekao kako će biti naporan.

Izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, obratio se tijekom popodneva javnosti. Istovremeno je objavljeno i kako je agencija Moody's snizila u utorak kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj, sa Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) KRIZA U AGROKORU Andrija Jarak o sastanku vjerovnika s premijerom: "Ključno je pitanje - što je u Zagrebu tražio drugi čovjek Knightheada?" Slika nije dostupna proces nagodbe ide dalje Andrej Plenković napokon progovorio o Ramljakovoj ostavci: "Njegov potez nije me nimalo iznenadio"

"Nakon prvog dana obavještavam vas da sam proveo dan u razgovorima s predsjednicima Uprava svih kompanija u Agrokoru. Situacija je nakon deblokade računa puno povoljnija nego se mislio. Likvidnih sredstava ima sve više i više i plaće zaposlenicima bit će do petka", najavio je Ramljak.

"Vođeni su i pregovori s bankama. Očekujemo da ćemo sutra dogovoriti cijelu dokumentaicju i da bi, od 150 milijuna eura, već u četvrtak prva sredstva išla dobavljačima i za obnavljanje kompanije.

"Razgovori su vođeni u više timova, a domaći stručnjaci koje sam angažirao su već počeli raditi. Sad se polako stabiliziraju poslovanja pojedinih kompanija", kazao je Ramljak.

PIK Vrbovec je, rekao je, već dobio sredstva za mesne prerađevine koje će Konzum za predstojeće blagdane imati na policama. 

Na pitanje kako komentira vijest da je Moddy's ponovno srušio kreditni rejting Agrokora, Ramljak je kazao kako nije vidio njihovo izvješće.

"Nisam vidio pa ne mogu komentirati. To je njihovo mišljenje", kazao je i dodao kako ga to ne zabrinjava.

Kazao je i kako se čuo s direktorima kompanija u regiji.

"Imao sam telefonski razgovor s predsjednicima Uprava u regiji koji su me izvijestili o stanju. Svi su porezi u tim državama su plaćeni, sve obveze prema dobavljačima se ispunjavaju. Tako da ne vidim razloga da bi s tim kompanijama bilo nekih problema'', rekao je Ramljak.

Dodao je i kako je pozvao tri kompanije koje se bave restrukturiranjem te se čeka njihov odgovor.

Ramljak: Nisam u kontaktu s Todorićima

Uoči najavljene konferencije za medije povjerenik za Agrokor Ante Ramljak održao je i brifing za medije na kojem je izvijestio o do sada poduzetim koracima i predstavio svoj tim stručnjaka koji će mu pomagati u spašavanju koncerna. Oni već započeli s radom zajedno s ljudima iz Agrokora, rekao je.

U savjetničkom timu su tako Marko Delić i Branimir Bricel iz tvrtke Alter Capital, Tomislav Matić iz Texo Managementa, za pravna pitanja angažiran je odvjetnički ured Šavorić i partneri, potom Kristina Laco iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri, a iz samog Agrokora tu su Vladimir Bošnjak, Luka Cvitan i Anja Linić.

Na novinarsko pitanje je li u kontaktu s Todorićima odgovorio je da nije.

Pred Ramljakom naporan dan

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor kojeg je u ponedjeljak imenovala Vlada, nije bio previše razgovorljiv pri jutrošnjem dolasku u Toranj gdje je sjedište koncerna.

"Danas me čeka naporan radni dan", kazao je Ramljak u prolazu.

Nema sumnje da je pred povjerenikom ne samo naporan radni dan nego i mjeseci, s obzirom na to da se od njega očekuje da stabilizira i restrukturira posrnuli koncern Ivice Todorića. 

Kako je prilikom primopredaje dužnosti u ponedjeljak kazao Ramljak, prvi cilj mu je osigurati tekuću likvidnost u Agrokorovim tvrtkama te djelomičnu isplatu dobavljačima kao i plaće radnicima do Uskrsa. S bankama kreditorima Agrokora u ponedjeljak je dogovoreno da će koncernu dati interventnu injekciju od 150 milijuna eura dok su dobavljači krenuli s isporukom robe na Konzumove police.

Nakon imenovanja Ramljaka za povjerenika u Agrokoru, postavlja se i pitanje što će biti s Antoniom Alvarezom III. koji je u Agrokor došao na poziv banaka i Ivice Todorića. Neslužbeno se doznaje da je Alvarez napustio Zagreb. Ramljak danas nije želio komentirati što će biti s Alvarezom no jučer je kazao: "On će imati priliku u jednom kratkom procesu koji ćemo mi provesti u sljedeća dva-tri dana dati svoju ponudu za restrukturiranje, između ostaloga i sa svojom konkurencijom, koja je u tom rangu i nakon toga ćemo odabrati tko je najbolji".

Kad je pak riječ o upravi Agrokora, Ramljak je kazao da će ih tražiti da mu "pojasne neke ugovore, ali da neće biti potrebe da dolaze na posao".

Plenković: Čvrsto ćemo držati uzde u rukama

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, u Osijeku je komentirao i situaciju u Agrokoru rekavši da su potezi koje je Vlada u ponedjeljak napravila u Agrokoru (imenovanje Ramljaka izvanrednim povjerenikom za Agrokor) vrlo relevantni za Slavoniju. 

"Čvrsto ćemo držati uzde u rukama i siguran sam da ćemo doći do rješenja koje neće imati negativne posljedice na hrvatsko gospodarstvo", rekao je Plenković.

Dodao je da je reakcija Burze potvrda ispravnosti i uspješnosti zakonskog i strukturiranog pristupa svih dionika. 

Vindija nastavlja s isporukama u Konzum

Iz Vindije su danas objavili kako nastavljaju s isporukom robe Konzumu.

"U interesu stabilizacije poslovanja te dugoročnog jamstva za očuvanje radnih mjesta, Poslovni sustav Vindija nastavlja s redovnom isporukom cjelokupnog asortimana proizvoda na prodajna mjesta trgovina Konzum.

Na ovaj način Vindija pridonosi stabilnosti domaćega gospodarstva te sprječava negativne trendove u cjelokupnom lancu opskrbe hranom s obzirom na to da danas zapošljava preko 4000 radnika te surađuje s više od 3022 kooperanta i 500 vozača distributera. Očuvanje upravo njihovih radnih mjesta prioritet je cjelokupnog Poslovnog sustava", priopćili su iz Vindije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene