"Rastom Amsterdamske koalicije rastu šansu za pobjedu drugačije Hrvatske", poručili su na zajedničkoj konferenciji za medije u Puli predsjednik IDS-a Boris Miletić i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Galerija +0 Anka Mrak Taritaš i Boris Miletić (Foto: DNEVNIK.hr)

Predstavnici IDS-a i GLAS-a u ponedjeljak su na koordinacijskom sastanku u Puli vezananom uz zajedničko članstvo u ALDE grupi razgovarali i o zabrinutosti europskih liberala zbog širenja mržnje, poticanja na nasilje i odnosa prema medijima i novinarima u Hrvatskoj.

Vezani članci Boris Miletić, bivši predsjednik IDS-a Miletić u prvom televizijskom intervjuu nakon istupanja iz stranke: "Ja to nisam inicirao i žao mi je da je do toga došlo" Filip Zoričić, izbrani gradonačelnik Pule Poluotok ide na prijevremene izbore? ''Pozivam IDS i župana Borisa Miletića da Istru ne drže svojim taocem''

Predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo je da se samo u posljednjih nekoliko tjedana moglo pobrojati niz incidenata, "počevši od gnjusne Đakićeve objave za koju je kažnjen opomenom, što znači da nije uopće kažnjen, dok čovjeka koji je pošarao spomenik Franji Tuđmanu čeka zatvor".

"Tu je zatim Vukovar, potpuno zaboravljen i zapušten grad u kojem se djeca kukavički koriste za političke i nacionalne obračune, a treba reći nekoliko riječi i o medijima. Kažnjavanje satire, presude novinarima..., sve to neodoljivo podsjeća na '90-e, kad su se cijele naklade novina povlačile s kioska zbog naslovnice ili teksta! Ukratko, nasilje, šovinizam i mržnja postali su hrvatski brend", naglasio je Miletić te dodao da je ponosan što u Amsterdamsku koaliciju unose vrijednosti regije čiji su zaštitni znak otvorenost, multikulturalnost i tolerancija.

Mrak Taritaš: Hrvatska je spaljena zemlja

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš poručila da je zadatak Amsterdamske koalicije u sljedećim mjesecima građanima pokazati kako izgleda Hrvatska u kojoj se ljudi ne boje, gdje svi mogu živjeti bez straha, bez obzira na to tko su i odakle su i gdje svi građani uvijek mogu računati na svoja prava.

Naglasila je da je Istra posljednja oaza suživota i tolerancije, dok Hrvatska izgleda kao spaljena zemlja, a jedini koji imaju nadu i zaista žive toleranciju jesu građani Istre.

"U Amsterdamskoj koaliciji imamo osjećaj da više ne stojimo na mjestu, već se vraćamo unazad. Kad govorimo o medijima, sjetimo se da se nekad vodila hajka protiv Ferala, a danas protiv portala News bar. Pitanje je tko je sljedeći? U ovom trenutku vodi se preko 1000 sporova protiv novinara i predstavnika medija", kazala je Mrak Taritaš i dodala kako su prvi test Amsterdamske koalicije europski izbori.

"Na taj test izlazimo kao najiskrenija i najžešća proeuropska opcija. Ne želimo scenarije Italije, Mađarske i Poljske. Imamo relevantna istraživanja, koja kažu da Amsterdamska koalicija već sad ima 12,5 posto podrške te da je najozbiljnija koalicija koja se može suprotstaviti HDZ-u", poručila je predsjednica GLAS-a zaključivši kako će se boriti i izboriti za pristojnu Hrvatsku, gdje su suživot i tolerancija temelj društva.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju