Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Stručnjakinja za Dnevnik Nove TV

Kako će funkcionirati novi sustav za lakšu potragu za nestalom djecom? "Poruku će dobiti svi oni s IP adresom u radijusu od 160 kilometara"

Hrvatska policija u suradnji s tvrtkom Meta pokreće sustav koji bi trebao itekako olakšati potragu za nestalom djecom. Sustav se zove Neno Alarm, a o njemu je s Anitom Matijević, voditeljicom Odjela kriminaliteta na štetu djece, razgovarao Domagoj Mikić.

Anita Matijević objasnila je kako će funkcionirati Neno Alarm, novi sustav koji bi hrvatskoj policiji trebao olakšati potragu za nestalom djecom, a koji se uvodi u suradnji s tvrtkom Meta.

"Mi ćemo izuzetno rijetko koristiti ovaj mehanizam, samo kada procijenimo da za nestalo dijete postoji opasnost od životne ugroze ili nam nekakve druge okolnosti budu ukazivale da postoje neke opasnosti za dijete", rekla je tijekom razgovora s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.

U takvim će slučajevima, dodala je voditeljica Odjela kriminaliteta na štetu djece, policija poslati poruku Meti.

"Meta će tada putem Facebooka i Instagrama poslati poruku svim korisnicima koji se na internet spajaju putem IP adrese u radijusu od 160 kilometara od nestanka djeteta. Poruka će, na primjer, biti da policija traga za 13-godišnjom djevojčicom koja je posljednji put viđena na određenoj lokaciji. Bit će poslan i link na Neno adresu, gdje će građani moći pristupiti fotografiji i podacima nestale osobe", objasnila je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA ''Nekima je sada nezgodno izaći iz svega'', poručio Banožić, a je li on spreman za ostavku?

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 VELIKO ISTRAŽIVANJE Dvostruka mjerila: Mnogi i dalje ne doživljavaju dječja prava kao nešto što pripada svakom djetetu

Također je rekla da su prvi sati nakon nestanka najvažniji.

"Upravo u prvim satima nestanka djeteta možemo dobiti najvrjednije informacije. Zato je važno da građani ne čekaju nikakve rokove za prijavu nestanka", rekla je Matijević.

Ipak, dobra je vijest da od 2018. godine bilježimo kontinuirani pad nestanaka djece.

"Kada usporedimo posljednjih sedam godina, možemo reći da imamo upola manje nestanaka. Prije sedam godina imali smo oko 2000 traganja, a prošle nešto više od 1000", istaknula je Matijević.

"Do 2018. su češće nestajale djevojčice, a onda se taj trend mijenja i sada nam nešto češće nestaju dječaci", rekla je na kraju razgovora.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene