Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Angela Merkel, njemačka kancelarka te najmoćnija političarka svijeta 30. lipnja ne dolazi u Zagreb na svečanost ulaska Hrvatske u EU.


Angela Merkel je, kako je potvrđeno iz Ureda savezne kancelarke, otkazala svoj dolazak u Zagreb na svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u zadnja 24 sata. Poslijepodne je Vlada i službeno potvrdila tu informaciju, objavivši da je obavijest dobila u utorak. 'Jučer je Uredu predsjednika Vlade potvrđeno iz Ureda savezne kancelarke Angele Merkel da, zbog drugih obaveza, ona neće moći 30. lipnja, prisustvovati središnjoj proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu', stoji u kratkom priopćenju iz Vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Kad u krizi kažete da će biti bolje, naravno da to ne može proći neopaženo' Slika nije dostupna 'Oko 1. srpnja Litva će svjetla pozornice ustupiti Hrvatskoj'

No, nema sumnje da je njezin nedolazak i poruka službenom Zagrebu što se tiče zakona kojim bi se europski uhidbeni nalog ograničio na razdoblje od 2002. godine. A time je, smatraju mnogi, izbjegnuta mogućnost da se Njemačkoj izruči Josip Perković protiv kojeg se u Njemačkoj vodi proces zbog ubojstava hrvatskih disidenata tijekom komunizma.

Ne dolazi 'zbog nedostatka vremena', Njemačku će predstavljati ministar vanjskih poslova

Predstavnik Ureda za odnose s javnošću njemačke savezne vlade također je danas potvrdio da kancelarka neće nazočiti svečanoj proslavi u Zagrebu. Prema njegovim riječima, Merkel je otkazala planirani dolazak na proslavu 'zbog nedostatka vremena'. Njemačku će na svečanosti 30. lipnja u Zagrebu umjesto nje predstavljati državni ministar u ministarstvu vanjskih poslova Michael Link.

>> Njemačka savezna policija raspisala tjeralicu za Josipom Perkovićem!

Podsjetimo, zakon je u zadnjim minutama ulaska u Europsku uniju poslan na usvajanje u Sabor, a prije sedam dana zastupnici nisu glasali o istom. Ponovno bi se trebalo glasati u petak.

Što će Angela Merkel poručiti Zoranu Milanovću?

Premijer Zoran Milanović će, osim odbijenice njemačke kancelarke, imati mogućnost s njom, istina neformalno, razgovarati sutra na summitu lidera EU u Bruxellesu. To je posljednji summit na kojem je Hrvatska promatrač jer od 1. srpnja počinje odlučivati i ima pravo glasa u Bruxellesu.

Podsjetimo, Njemačka od Hrvatske traži izručenje Josipa Perkovića osumnjičenog za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Prema najavama, nalog za Perkovićevo uhićenje trebalo bi stići u Hrvatsku 1. srpnja, prvog dana članstva u EU. No, Hrvatska odbija Perkovićevo izručenje i traži da mu se sudi u Hrvatskoj.

>> Tko sve dolazi na proslavu ulaska Hrvatske u EU!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook