Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković upitan je o kritikama predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca vezano uz uhićenja u Vukovaru

Galerija


Premijer je, upitan o kritikama predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca vezano uz uhićenja u Vukovaru da se provodi rafinirano etničko čišćenje i sl., rekao da nije slušao tu konferenciju za novinare poručivši kako se sadašnja vlast ni u kom trenutku niti na koji način ne miješa u rad policije niti u rad DORH-a.

Vezani članci Zoran Milanović o svojoj kandidaturi za predsjednika RH (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 3 Milanović oštro odgovorio premijeru: ''Ubogi Plenković, politički štićenik svojih HDZ-ovih prethodnika, priča o javnom dugu'' Modernizacija pruge (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 1 Još vrije oko Uljanika i 3. maja, a Vlada na stol dobila još jedan "vrući krumpir"

Istaknuo je kako "nema nevidljive političke ruke" koje na taj proces utječu.

Naime, Pupovac je u Vukovaru osudio uhićenja dvojice građana srpske nacionalnosti osumnjičenih za ratne zločine. Poručuje, korištenje pravosuđa za stvaranje pravne nesigurnosti kažnjivo je djelo. Upozorio je i na srpske žrtve. Pupovac tvrdi da je otac jednog od privedenih muškaraca 1991. godine likvidiran na obali Dunava, za što još uvijek nitko nije odgovarao. O svojim daljnjim planovima Pupovac nije htio detaljno.

''Mi nećemo poduzimati ništa čime bismo vršili pritisak na pravosuđe, ali hoćemo međunarodnim i domaćim legalnim sredstvima tražiti pravdu za one koji su nedužno optuživani ili se optužuju.''

Premijer o Zdravku Mariću: ''Nema odlaska''

Usubotu je također rekao da ministar financija Zdravko Marić neće otići iz Vlade."Nema odlaska", rekao je Plenković novinarima nakon Izbornog sabora mladeži HDZ-a upitan je li razgovarao s Marićem oko njegova navodnog odlaska iz Vlade prije kraja mandata, što spominju pojedini mediji.

Na pitanje o izborima za Europski parlament, predsjednik HDZ-a rekao je da će na njih stranka samostalno ići "gotovo sigurno" te očekuju najmanje pet mandata. "Uvjerljivo ćemo pobijediti na tim izborima", ocijenio je.

Vezano uz nabavu izraelskih F-16 aviona, Plenković je ponovio da je sve što je Hrvatska u tom procesu napravila bilo sustavno, temeljito i detaljno, a da otvorena pitanja, ako između njih postoje, moraju riješiti Izrael i SAD.

Potvrdio da je jutros posjetio zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u bolnici, rekavši kako se Bandić osjeća dobro te smatra da će se brzo oporaviti.

Plenković je opovrgnuo Jutarnji list da je bilo pritisaka na pojedine moguće kandidate za funkcije u Mladeži HDZ-a. (Hina)