Andrej Plenković danas boravi Slavoniji, u kojoj je predsjedao sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.


Premijer je danas u Okučanima predsjedao sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. S njim je bila ministrica Nataša Tramišak.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o aferi HDZ-ovaca: "To mi uzima dušu. Očito Europski sud priprema teren, pa to pušta u javnost" Andrej Plenković Plenković: ''Znamo za te poruke već mjesecima, sve je ovo jedno veliko ništa. Da citiram Milanovića...''

Brodsko-posavski župan i načelnik općine nabrojali su ostvarene poslove u sklopu projekta. 

"Kroz proteklih šest godina napravili smo kvalitetnu strukturu; 20 milijardi kuna ugovorenih projekta, 12,5 milijardi isplaćenih", dodao je i premijer, naglasivši važnost ulaganja u Slavoniju, Baranju i Srijem. 

"Mi smo imali sadržajnu raspravu sjednice GSV-a. Raspravljali smo o energetskoj krizi, da Vlada nastavlja kalibrirati s paketima koji će pomagati i kućanstvima i gospodarstvima. Pripremajući se za jesen s nikad manje nezaposlenih, kad smo osigurali ulazak u eurozonu, pred nama je i Schengen, realizacija strukturnih projekta... Mi ćemo, naravno, naše mjere kalibrirati na način da pomognemo onima kojima je najpotrebnije. Da pokažemo nezamjenjivu ulogu države", rekao je.  

Odgovarao je na pitanja o navodnom pokušaju mijenjanja tri zakona kojima bi se smanjile vojne ovlasti Zorana Milanovića.

"Mislim da je ministar već objašnjavao. To je tema koja traje dugo. Ideja je da se preciziraju neke odredbe. To nije nikakva tema", rekao je.

"Ministar Božinović sjeo je s liječnicima. Svi će biti zadovoljni, neće biti nasekirani da neće voziti auto, ali će dobiti stručni savjet liječnika. Važno je naći balans", odgovorio je na pitanje o izmjenama Zakona o sigurnost promjena na cestama.  

"Ovo je vrijeme gdje svi moramo biti skupa. Konstruktivni članovi društva. Ovo je horizontalna kriza i zasad joj nitko ne može predvidjeti trajanje", govorio je o rastućoj inflaciji.

Fuchs: "Inspekcija je to proslijedila na daljnje postupanje"

"Nadam da nikome neće pasti na pamet da dodatno utječe bilo na ravnatelje, bilo učitelje i da oni jednako tako neće podlijegati pritiscima", govorio je o nalazima inspekcije Ministarstva obrazovanja u slučaju 'petice', odnosno e-maila Sanje Musić Milanović Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. 

"Ključno u priči je direktna izjava profesorice da je od nje traženo da promijeni ocjene. Nažalost ili nasreću, prosvjetna inspekcija nema ovlasti daljnjeg isljeđivanja, ne može otkrivati tko je vršio pritisak, na koji način je zahtijevano da promijeni ocjene", dodao je.

"Inspekcija je to proslijedila na daljnje postupanje i ako se utvrdi da je bilo zahtjeva i kad saznamo tko je to zahtijevao, taj će onda snositi sankcije", kazao je ministar. 

"Strašno. Od početka sam osupnut takvim ponašanjem. Protiv toga sam cijelo vrijeme. Pozivam ravnatelje i profesore da ne podliježu takvim pritiscima. Ružno, nedolično da, posebno ljudi koji su javne osobe, ja razumijem i tate i mame, ali ako to čine javne osobe, onda je njihovo postupanje dodatno strašno", zaključio je.

Savjet osnovan prije pet godina

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je u ožujku 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem".

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju