Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama. Nakon osvrta na dosadašnji tijek požarne sezone, osvrnuo se i na brojne aktualne političke teme.

Galerija Premijer Andrej Plenković  (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Premijer Andrej Plenković u Divuljama (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Premijer Andrej Plenković u Divuljama (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) +0 Premijer Andrej Plenković u Divuljama (Dnevnik.hr)

Među temama na koje se osvrnuo premijer Plenković bio je i slučaj mladića koji je preminuo na ulici u Zaprešiću. Na upit novinara ima li ministar zdravstva Milan Kujundžić njegovu potporu, istaknuo je da neće dopustiti da se diže hajka.

Vezani članci Ilustracija Plenković predstavio Nehammeru i Söderu LNG terminal na Krku i objasnio zašto je ova suradnja važna Vidović Krišto dobila tri opomene Jandroković isključio Vidović Krišto sa sjednice, premijer: "Europsku i naprednu državu vodimo mi, a vi nećete imati priliku nikada"

''Što se tiče događaja u Zaprešiću, još jednom izražavam sućut obitelji. Temeljito sam s ministrom prošao nalaz Ministarstva zdravstva. Ne može se govoriti o odgovornosti koja bi dotakla ministra. Nakon što Zavod za sudsku medicinu da nalaze, onda ćemo više o tome. Na Ministarstvu zdravstva je da kontaktira obitelj. Ne dopuštam hajku u ovom slučaju na ministra jer prema informacijama koje imam, za to nema razloga'', rekao je Plenković.

Nakon ovog slučaja postavlja se pitanje je li naučena lekcija. ''Gledao sam postotke na razini Europe i ono što se događa u Hrvatskoj. Negdje smo kvalitetniji i bolji, negdje ima mjesta za poboljšanje. Ali riječ je o izrazito zahtjevnom poslu medicinara i tehničara i vozača'', kaže premijer.

Komentirao je i izjavu primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine koji smatra da bi se lex Agrokor trebao proširiti pa da imamo i lex Škver kako bi se po potrebi razvlastila uprava, ustrojio krizni stožer i spasila brodogradnja.

''Zanimljivo je da iz SDP-a a dolazi pohvala o izvanrednoj upravi za tvrtke od sistemskog značaja. Taj je zakon omogućio da najveća kriza prođe pokraj hrvatskog gospodarstva. Vlada je potpuno angažirana u pogledu programa restrukturiranja. Dala je jamstva Uljaniku u siječnju. Da nije bilo tih jamstava, bilo bi upitno kako bi Uljanik funkcionirao u tih osam mjeseci. Imali smo izmjene zakona o predstečajnoj nagodbi. S te strane potoje drugi zakonski načini kako se baviti tom temom. Učinit ćemo sve da održimo hrvatsku brodogradnju'', kaže Plenković.

Premijer Plenković osvrnuo se i na izgorena vatrogasna vozila za vrijeme nedavnog požara kod Omiša kazavši da će Omišu osigurati odgovarajuća vatrogasna sredstva u sljedećoj sezoni. Ističe da je sustav dignut na višu razinu, ali najveći su problem neodržavana privatna imana.

''Ministarstvo poljoprivrede ne može prisiliti nekoga da riješi svoje imanje potencijalne opasnosti, ali treba apleirati na visok stupanj odgovornosti građana. Kada je visoka temperatura, puše jak vjetar - ne palite vatru. Ta osobna odgovorost i inicijatna prevencija prva je barijera, a druga je faza sustav domovinske sigurnosti'', kazao je Plenković.

Uz predsjednika Vlade u Divuljama je bio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju