Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Hotmail

Plenković odgovorio na objavu novih mailova: "Profiterstvo sa mnom nema veze i ne dolazi u obzir da ja, Vlada ili HDZ trpimo štetu i odgovaramo"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon što su objavljeni novi mailovi iz afere Hotmail, iz kojih se može iščitati da se premijer Andrej Plenković u nekoliko navrata susreo s grupom Borg, predsjednik Vlade, koji se trenutno nalazi u Sofiji, dao je izjavu za javnost.

Samo dan nakon objave da USKOK preuzima slučaj mailova ministrice Martine Dalić, u javnost su izašli novi mailovi koji pokazuju da je premijer Andrej Plenković bio upoznat s radom tzv. grupe Borg na lex Agrokoru te da se njima sastajao u Vladi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Podsjetimo, u utorak je premijer na upit o tome osjeća li se odgovornim u aferi Hotmail odgovorio negativno, ističući da nijedan mail nije bio poslan njemu.

"Danas nisam pratio medije kao vi, jer sam bio zauzet, ali jasno mi je sve", odgovorio je Plenković na pitanje kako on kao pravnik nije uočio ništa neobično. 

"Cijeli svoj život i karijeru bazirao sam na čestitosti, poštenju i nekorumpiranosti. Sad su svi generali nakon bitke, glasna je i oporba i interesne skupine. Tretiraju to razdoblje kao da je sve bilo najnormalnije, kao da nije trebalo brzo djelovati", ponovio je opet Plenković i ponovno pojasnio cijelu situaciju kako se i u kojim uvjetima odvijala.

"Kad je zakon donesen, već su postojale blokade Agrokora. Morali smo brzo djelovati da sve ne propadne. Sjetite se tadašnjih okolnosti, praznih polica u Konzumu", podsjetio je Plenković. "Napravili smo što se u tom trenutku moglo, žao mi je što se sada bavimo s problemima u procesu. Želim da nadležne institucije ispitaju baš sve. Što se tiče načina na koji je zakon donesen, u tim okolnostima se nije moglo bolje".

Još je jednom opovrgnuo sve što mu se stavlja na teret.

"Profiterstvo sa mnom nema veze i ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje Vlada ili HDZ, trpi štetu i odgovara zbog takve situacije", rekao je Plenković. "Ja bih volio da se sve rasvijetli i da pogledamo koliko je jedan uspješna priča došla u situaciju da se sve dovodi u pitanje. Ja svaki dan idem miran spavati, nemam nikakav problem i rado bih da se to sve rasvijetli".

Na pitanje urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivane Petrović koliko se puta sastajao s grupom Borg Plenković nije konkretno odgovorio. 

"To su neki detalji razgovora i prezentacija. Normalno je da potpredsjednica Vlade kordinira rad, da povremeno predsjednik Vlade zna što se događa. To je sasvim normalno i bilo bi neprikladno da, recimo, doznam pet minuta do 12. Tako da, način na koji se ovi mailovi prezentiraju i način na koji se pokušavaju staviti zaključci, je smišljen da se dovodi nekoga u sumnju. E ja to ne dam. Nema nikakve sumnje u tome, da ako imate izvanredne okolnosti, da morate tražiti rješenja koja su brza, izvanredna i učinkovita. Ova rješenja koja su bila u tom trenutku nađena mislim da su jako dobra, ono što vi sada navodite koliko je meni poznato, ni na koji način se ne odnosi na izbor bilo kojih konkretnih savjetnika. Naprotiv", rekao je Plenković.

Od jutra stižu i brojne reakcije, osobito iz oporbe. Traže odlazak Vlade i raspisivanje izbora.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene