Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba traži izbore

"Plenković je novi Sanader", "vodio je skupinu Borg", a Beljak se sjetio i Azre: "Zatvori gubicu... oni dolaze... kurvini mailovi"

Krešo Beljak (Foto: Pixell)
Krešo Beljak (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Davor Bernardić (Foto: Pixell) Davor Bernardić (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Krešo Beljak (Foto: Pixell) Galerija 1/3 >>
Nakon što su objavljeni novi mailovi iz kojih proizlazi da se premijer Andrej Plenković sastajao s članovima tajne skupine Borg koja je pisala lex Agrokor, stižu i brojne reakcije, osobito iz oporbe. Traže odlazak Vlade i raspisivanje izbora.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, još je jednom oštro osudio afere vezane za Agrokor.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Novi mailovi pokazuju da je premijer ne samo bio informiran o događajima u Agrokoru već da je osobno bio na čelu skupine Borg, koja je iz Agrokora izvukla više od 500 milijuna kuna. Ovo je konačni kraj predsjednika Vlade HDZ-a i HNS-a. Pozivam ga da zaustavi ovu agoniju raspisivanjem izbora jer Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka“, rekao je Bernardić u Saboru.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, na Twitteru je parafrazirao Branimira Štulića: "Zatvori gubicu, nije vrijedna zanata... istresi gorčinu do kraja.. na strateškim mjestima njihovi ljudi... oni dolaze – kurvini mailovi."

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, međutim, ne vidi nikakvu odgovornost premijera Plenkovića.

"Najprije, dio novoobjavljenih mailova već je objavljen, oni nisu novi. Ono što se iz njih može iščitati jest da je predsjednik Vlade od prvog dana govorio istinu, tvrdio je da je u vrijeme eskalacije krize HDZ zajedno s Mostom predložio radnu skupinu na čelu s Martinom Dalić koja treba iznaći rješenje za izlazak iz te krize, da je ta radna skupina radila i rezultat rada bio je prijedlog da se napravi zakon koji će omogućiti da ne bude na teret obveznika i proračuna", rekao je Bačić u Saboru.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) također je komentirao objavu najnovijih dokumenata.

"Očekujemo da će i novi val e-mailova biti predmet istrage DORH-a. Oni jasno pokazuju da je premijer Plenković sve znao i ne samo da je znao nego i sudjelovao u radu grupe Borg. Još je skandaloznije da je njemu bilo normalno da rade besplatno, pa da će onda poslije kao konzultanti sve to nadoknaditi. On kao pravnik da nije vidio sukob interesa, opasnost, korupciju... Nevjerojatno. Sve to pokazuje da je Plenković novi Sanader", komentirao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Nikola Grmoja iz Mosta istaknuo je kako se vidi da je posljednja verzija lex Agrokora došla u Vladu sat, dva prije sjednice užeg kabineta.

"Cijelo vrijeme smo govorili, nije postojala radna skupina za izradu lex Agrokora nego skupina koja treba analizirati financijsko stanje i moguće utjecaje na hrvatsko gospodarstvo”, rekao je Grmoja.

Pitanje je, kazao je, kako je ta skupina, uz dodatak Šavorića, postala skupina koja piše zakon. Grmoja smatra da treba pitati premijera tko je Šavorića ubacio i tu priču, a vrlo mogućim drži da je to učinio premijer.

Grmoja je također rekao kako se iz korespondencije jasno vidi da oni nisu bili obaviješteni o sastancima, te da je model koji je predstavila zaklada za etično financiranje predstavljen u vladi, da je bio prihvatljiv Plenkoviću i Davoru Božinoviću, ali da ga se nikako nije stiglo predstaviti Martini Dalić ili ona nije željela da joj ga se predstavi s obzirom da je ekipa imala 'neki drugačiji plan'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene