Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLENKOVIĆ UVJEREN DA NEMA OSNOVE

Logoraši iz BiH bi angažirali Antu Nobila u tužbi protiv Hrvatske: Još nema punomoć, ali već detaljno čita presudu

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije sudio državama, nego pojedincima, stoga nema osnove za eventualne tužbe koje se najavljuju iz Bosne i Hercegovine.

"Mi smo bili jasni, Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država. To je sasvim jasna pozicija i to sam rekao i prije", rekao je Plenković zamoljen da komentira najave udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata da bi mogle tražiti odštetu za zatvaranje u logorima Herceg Bosne nakon pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi" koja je utvrdila odgovornost Hrvatske za zločine nad muslimanskim stanovništvom na području Herceg Bosne tijekom rata u BiH.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt "

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, najavio je da bi htjeli to pitanje sporazumno, odnosno da se određena vrsta nagodbe ponudi žrtvama. "Ukoliko ne dođe do toga, donijet ćemo određenu odluku", poručio je Mešković.

Ona bi mogla ići u smjeru tužbe protiv Hrvatske. Punomoć mu još nisu dali, no razgovarali su s odvjetnikom Antom Nobilom, koji kreće na detaljno čitanje stotina stranica presude šestorci.

"Tom kaznenom presudom se utvrdilo oblik odgovornisti, udruženi zločinački pothvat i utvrđen je međunarodni oružani sukob. U tom dijelu presuda može biti osnov tužbe", kaže Nobilo, iako, dodaje, u Haagu se nije sudilo Hrvatskoj. 

Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića, jednog od šest osuđenih Hrvata iz postupka Prlić i ostali, kaže da su presude obvezujuće za parnične sudove samo u pogledu kaznene odgovornosti konkretnog pojedinca za konkretno djelo. "Bilo kakva druga činjenična utvrđenja suda sadržana u obrazloženju ne obvezuju čak ni sam Haški tribunal, jer postoje različita utvrđenja u različitim predmetima, a kamoli koji drugi sud", kaže Alaburić. 

Bivši ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, uvjeren u nedužnost Hrvatske. "Uvjeren sam da Hrvatska nije odgovorna i da neće ništa platiti. To je moj stav kao političara i građanina. Na kraju, svatko ima pravo pred sudom tražiti i potraživati ono što misli da mu ide, a sud će odlučiti", kaže Miljenić. 

Plenković žali što istraga o raketiranju Banskih dvora nije ranije dovršena

Plenković je također komentirao završetak istrage o raketiranju Banskih dvora 1991. godine. "Meni je žao što to ranije nije bilo dovršeno. Zahvaljujem svima koji su se angažirali da se počinitelji i nalogodavci napada na Banske dvore identificiraju", rekao je Plenković.

Policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA za planiranje, organiziranje i napad na Banske dvore 7. listopada 1991. i pokušaj ubojstva visokih dužnosnika. U Banskim dvorima tada su bili prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, tadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije Stjepan Mesić i jugoslavenski premijer Ante Marković. U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i napravljena je šteta od preko 35 milijuna kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene