Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U čemu je problem

Plenković rekao da Hrvatska nikad nije bila u boljoj situaciji: "Za demografski preokret potrebno je i više društvenog optimizma"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Vlado Kos/Cropix
Na današnjem samitu Europske Unije postignut je dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura unatoč prethodnom protivljenju Mađarske. Nakon sastanka medijima se obratio premijer Andrej Plenković,

Predsjednik vlade Andrej Plenković sudjelovao je na izvanrednom samitu Europske Unije na kojemu je postignut dogovor o slanju pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

“U teškoj je situaciji, četiri regije i Krim su okupirani, razorena je njena infrastruktura, deseci tisuća ljudi su poginuli, bili vojnici ili civili i nedvojbeno je jasno da je ona žrtva ruske agresije. Kod 26 lidera nije bilo ni trunke ni sekunde dileme", poručio je Plenković novinarima nakon sastanka, izvijestio je N1.

Čelnici svih 27 država članica postigli su dogovor o reviziji višegodišnjeg proračuna čemu se dosad protivio mađarski premijer Viktor Orban.

"Mađarska je imala neku drugu poziciju, ali nakon šest tjedana pozicija je evoluirala i postignuta je suglasnost. Nadam se da je to kraj takve prakse, ali to ćemo tek vidjeti", komentirao je.

Pročitajte i ovo Nesreća na skijanju Ozlijeđena je VIDEO Strašan pad djevojke na skijanju: Ispala iz žičare pred okupljenim skijašima, svi vikali da zaustave vučnicu

"Vlada je donijela strategiju demografske revitalizacije"

Plenković je u Bruxellesu komentirao i podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je u Hrvatskoj prošle godine rođeno samo nešto više od 32 tisuća beba.

"To je nažalost plod jednog trenda koji traje od 1950, kada se u Hrvatskoj rodilo 95 tisuća djece i u zadnjih nešto više od sedam desetljeća to se spustilo na 32 tisuće", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Snimka uništenja ruskog broda dronovima Napad pored Krima VIDEO Objavljena snimka snažnog ukrajinskog udarca Putinu: Brodu od 65 milijuna eura nije bilo spasa

Podsjetio je da je vlada donijela strategiju demografske revitalizacije kako bi se promijenila paradigma, da se unese više društvnog optimizma, što je ključ za ono što predstavlja prekretnicu u promjeni načina života i da se na taj način utječe na zaustavljanje negativnog trenda koji postoji godinama glede prirodnog priraštaja.

Istaknuo je da Hrvatska nije nikad ovako bila snažna u političkom, ekonomskom, finacijskom smislu.

"To znači da trebamo sve te nove okolnosti koje se odnose i na rast kvalitete života, ekonomski i socijalni standard, plaće, pretočiti u malo pozitivniji pogled na ono što smo ostvarili, pa time imati bolje efekte na pitanje prirodnog priraštaja", rekao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene