Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREMIJER UMIRUJE JAVNOST

Ukrajinska kriza utječe i na porast cijena hrane, jedna susjedna zemlja navodno ograničila prodaju suncokretova ulja

Aktualno Galerija Namirnice - 2 Namirnice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kolica Kolica Foto: DNEVNIK.hr +0 Namirnice - 1 Galerija 1/3 >>
UN upozorava na brzorastuće cijene hrane, gnojiva i probleme s dostavom iz Rusije i Ukrajine. A u javnosti se priča da su neke europske zemlje već limitirale količinu pojedinih prehrambenih namirnica koju svaki kupac može kupiti. U Hrvatskoj, čuli smo ranije premijera, nema ograničenja kupnje hrane.

Rezerve hrane, ulja, šećera, brašna i toaletnog papira stvarale su se po kućama i stanovima već za vrijeme koronakrize. No, panika se pokazala neopravdanom. Javnost je sada uznemirena situacijom u Ukrajini, a i informacijama da neke europske zemlje već ograničavaju kupovinu ulja. 

''Ljudi se boje. Mi smo prošli Domovinski rat, ne znamo što nosi sutra'', priznaje Jasna. U kratkom vremenu i u ponedjeljak ujutro pred trgovinom u Splitu viđeni su kupci koji nose veće količine ulja.

''Ako to i bude onako negativno kako se očekuje, ne znam koliko će pomoći neka kućna zaliha'', smatra Jelena. Neslužbene informacije kažu da je i u BiH zabranjena prodaja suncokretova ulja veća od četiri litre po kupcu. Komentira se već da je to mjera protiv šverca.

''Čuli smo se sa središnjicom Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu. Ističu kako će se ovih dana čuti s komorama u drugim europskim zemljama i provjeriti kako stoji stvar s limitiranjem prodaje osnovnih prehrambenih namirnica'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

''Naši trgovci su se itekako pripremili za turističku sezonu, tako da ne vidim da bi bilo poremećaja oko nabave određenih artikala'', rekao je Jozo Tomaš iz HGK-a Splitsko dalmatinske županije.

Među najvećim proizvođačima suncokreta i drugih žitarica, pa i ulja, je proizvođač s područja Osijeka.

''Naša tvornica ulja raspolaže s dovoljnom količinom ulja kako bi podmirila sve ugovorene i planirane isporuke u razdoblju do nove žetve suncokreta, koja počinje u kolovozu. Do sada nemamo nikakvih konkretnih naputaka od strane države, izuzev smjernica da preferiramo prodaju domaćim kupcima u maksimalnoj mogućoj mjeri'', rekli su za Dnevnik Nove TV. Isto kažu i za pšenicu i kukuruz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMA LI TOMU KRAJA Od ponoći opet drastično poskupljuje gorivo, objavljeno i koliko ćemo više morati izdvojiti za pun spremnik

Pročitajte i ovo Plin Porastao trošak nabave HERA objavila koliko će poskupjeti plin

Jasna misli da ne treba zabraniti, nego zasaditi. ''Malo smo tržište u odnosu na Europu i da zaštiti bar ovo malo koliko nas ima'', kazala je.

No, izvoz u ovoj tvornici zasad neće zaustaviti jer postoje ugovori koji se, kažu, ne mogu raskinuti bez velikog razloga i uredbi. 

Cijeli prilog o hrani pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene