Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zakon za novi saziv

Plenković ne odustaje: "Neću prihvatiti dramu, zakon se može donijeti i krajem srpnja. Osobno sam zvao ministre: Ti, ti i ti!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković dao je novinarima izjavu u Saboru nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a, nakon čega je krenuo prema zgradi Vlade. Pred Saborom su ga dočekali prosvjednici koji traže da se zakon o obnovi Zagreba usvoji prije raspuštanja.

Nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a Andrej Plenković novinarima je rekao da su potvrdili prijedlog o raspuštanju Sabora danas. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

"Napravili smo 2016. program i sve smo bitne točke realizirali. Morali smo rješavati i jako puno tema iz hrvatskog tranzicijskog ormara jer su svi ti kosturi popadali na dnevni red Vlade i Sabora. Učinili smo maksimalno što smo mogli, a pri kraju mandata pogodila nas je globalna kriza bez presedana. Činjenica je da se ovakav događaj o kojem će se godinama raspravljati dogodio sada, dao je priliku Hrvatskoj da može komparativno vidjeti kako smo se snašli u ovakvoj krizi", rekao je Plenković. 

U svom obraćanju novinarima Plenković je nizao uspjehe svoje Vlade, od onih s krizom Agrokora pa do koronakrize, rekavši da su polučili uspjeh na gospodarskom i zdravstvenom aspektu. Govorio je i o pomoći Vlade Vukovaru, napomenuvši da time šalje poruku gradonačelniku Vukovara. 

"Isplaćena su jamstva ranijih Vlada za brodogradnju, Petrokemija danas funkcionira na tržišnim osnovama, osigurali smo da Borovo u gradu Vukovaru, tu šaljem poruku gradonačelniku Vukovara, radi isključivo zahvaljujući angažamanu države i Vlade", rekao je Plenković.

Danas ili u svibnju - svejedno

Plenković ne odustaje od toga da se zakon o obnovi Zagreba donese tek nakon široke javne rasprave. Kaže da se ništa neće dogoditi ako se zakon izglasa koji mjesec kasnije jer će stanovnici oštećenih objekata biti zbrinuti u unajmljenim stanovima. 

"Takav se zakon ne može donositi u kratkom roku, zahtijeva javnu raspravu. Činjenica da je Vlada pripremila zakon, da je s njim suglasan i Grad Zagreb, to je postignuće. Osobno sam se angažirao da se postigne konsenzus kada se vidjelo da ga nema, čak i unutar Vlade", rekao je Plenković. 

Dodao je da je on sam zvao ministre kako bi osigurao dovoljno sredstava kroz rebalans proračuna. "Osobno sam zvao ministre: Ti, ti, ti, i ti", rekao je Plenković.

Premijer je ustvrdio da bi za povrat Zagreba u stanje prije potresa trebalo 3,5 milijardi eura, a za podizanje sigurnosti svih zgrada 13 milijardi eura. "Neću prihvatiti nikakvu dramu je li se zakon donio danas ili, recimo, krajem srpnja. Obnova će trajati dugo. Neće se ništa dogoditi sada ili za mjesec dana", rekao je Plenković.

Zvižduci prosvjednika

Plenković je u Sabor ušao na sporedni ulaz kako bi izbjegao prosvjednike koji su pred glavnim ulazom još od nedjelje tražili da se prije raspuštanja Sabora usvoji zakon o obnovi Zagreba. "Svi su ulazi u Sabor javni, a došao sam onako kako sam smatrao da trebam. Sad ću ih sresti", rekao je Plenković.

I doista, nekoliko minuta kasnije sreo ih je izlazeći iz Sabora. Nekoliko trenutaka razgovarao je s Tomislavom Tomaševićem, jednim od vođa prosvjeda, no zbog žestokih zvižduka ubrzo je rekao da ga ne čuje i krenuo put zgrade Vlade. Prosvjednici su ga pratili u stopu uz zvižduke i glasne povike: "Zašto bježite" te "Bandić - HDZ, dosta je trgovine!".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene