Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni dan

VIDEO Plenković i Ursula von der Leyen na kavi u Zagrebu: Premijer vidno raspoložen častio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen popio kavu i tako prvi put platio piće u - eurima.

Nakon što su na Bregani proslavili ulazak Hrvatske u Schengen, predsjednik Vlade Andrej Plenković je s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen popio kavu u centru Zagreba i susret obilježio prvim plaćanjem u - eurima.

"Ovo je moje prvo plaćanje eurima", kazao je vidno opušteni premijer koji je počastio kavom.

Von der Leyen je ranije u nedjelju kazala da je danas dan za slavlje. "Ovo je dan za povijesne knjige, ali je dan za slavlje Hrvatima", kazala je. "Nema više kontrole, samo ljudi koji prolaze neometano. Turisti više neće trebati drukčije vize, već samo šengensku. Sljedeća generacija Hrvata će putovati nesmetano", istaknula je te napomenula da Schengen ne može biti uzet zdravo za gotov.

Pročitajte i ovo Čestitka Emmanuela Macrona LIJEPA GESTA VIDEO Čestitke Hrvatskoj na ulasku u Schengen i eurozonu pljušte sa svih strana: Macron se posebno potrudio

"U šengenskom prostoru se oslanjamo jedni na druge. Znamo da se možemo osloniti na vas i vjerovati vam", kazala je i dodala da euro donosi stabilnost i kredibilnost u makroprostoru. "Dragi Andrej, ovo je ogroman uspjeh. Znam koliko si puno radio da Hrvatska uvede euro i uđe u šengenski prostor", dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene