Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova migrantska ruta

Analiza Ivane Petrović: Na austrijsko-talijanskoj granici pojačane su policijske snage zbog procjena sigurnosnih službi

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U austrijskom gradiću Kremsu održava se Europa Forum koji raspravlja o sigurnosnim izazovima migrantske krize. Hoće li Hrvatska moći prebroditi sve izvjesniju novu migrantsku krizu?

Na to pitanje zemlje u okruženju i one koje nisu članice EU, za sada nitko ne može sa sigurnošću odgovoriti. Ali zamjenik direktora Frontexa pohvalio je Hrvatsku. Rekao je da Hrvatska koja nosi sigurnost vanjske granice Europske unije je preuzela odgovornost.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Jasmina Bojić o migrantima - 2 Pokrenute tri operacije Stiže li novi migrantski val? Čak 249 posto pokušaja ilegalnog prelaska hrvatske granice nego u isto vrijeme prošle godine

Spominjao je također i suradnju u zračnom prostoru. Frontex, barem prema njegovim riječima, se ufa u tzv. statusne sporazume sa zemljama, našim susjedima koji još nisu članice EU i ufa se u snažnu kooperativnost unutar tih statusnih sporazuma tih zemalja i Frontex. Ali, kaže da se ta suradnja u svakom slučaju treba odvojiti od ispunjavanja kriterija u procesu pristupanja tih zemalja EU.

Situacija je komplicirana. Hrvatska ima vrlo nezahvalno konfiguriranu granicu s BiH i na sjeveru i na jugu s obzirom na crnogorsku rutu koja se također otvara. U svakom slučaju će trebati pomoć Frontexa. Puno je tu za sada nepoznanica. Jedna od najvećih je hoće li se možda te zemlje pretvoriti u hot spotove u kojima će migranti čekati na rješenja o azilu u pojedinim zemljama. Ako se to dogodi, onda se tu Hrvatska može doći u neobranom grožđu.

Pitala sam premijera, što u slučaju jačeg migrantskog vala koji bi pokušao proboj kroz Hrvatsku, s obzirom na to da Slovenci i Mađari imaju žilet žice, on je rekao da je to njihova nacionalna politika. Hrvatska vodi svoju politiku, sukladnu prije svega međunarodnom i humanitarnom pravu.

Je li situacija alarmantna?

Situacija je komplicirana, nije još alarmantna. Zemlje poput Austrije, Italije i Njemačke formiraju svoje politike i postupaju prije svega na temelju procjena svojih sigurnosnih službi što znači da oni to nisu obavili bez da su imali za to nekakve indicije. Inače i austrijska vlada i talijanska vlada izbore su i dobile na čvrstoj imigrantskoj politici i oni to sve skupa moraju ta obećanja izvršiti prema svojim biračima. S tim da kancelar Kurz je mladi konzervativni moderni europski političar. Ne izaziva sablazan u Bruxellesu, kao Orban. On vješto žonglira između svoje konzervativne politike i proeuropske politike koju vrlo otvoreno zastupa.

Uostalom, skoro predsjedanje Austrije EU-om se odvija pod motom ''Europa koja štiti''. Svi govore da je ključ Turska. Ključ je Turska, ali Erdogan je nepredvidiv. Zapravo, cijela priča s Erdoganom je refleksija politike kancelarke Merkel koja je s njim bilateralno dogovorila da Turska prima izbjeglice s Bliskog istoka. EU za to izdvaja enorman novac, no s Erdoganom se nikad ne zna. Ona je prije par godina s tom odlukom praktički Europsko vijeće dovela pred gotov čin.

Mislim da će u novoj potencijalnoj migrantskoj krizi postojati okvirna europska politika ali da će zemlje članice postupati najviše sukladno svojim nacionalnim politikama i nacionalnim interesima.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene