Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera špijun

Analitičari za srpske medije: 'Hladni rat između Srbije i Hrvatske odavno traje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićenje špijuna u Srbiji definitivno je označilo početak hladnog rata na relaciji Beograd-Zagreb, koji više nije samo verbalan, piše Blic.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESID) konstatira da su odnosi između Zagreba i Beograda u ovom trenutku veoma loši.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Gordan Grlić Radman Veoma je nezadovoljan Ministar Grlić Radman nezadovoljan statusom Hrvata u Srbiji: "Hrvatska i Srbija nikad nisu imale tako nisku razinu suradnje”

'Od rata 1995. godine odnosi između Srbije i Hrvatske nikada nisu bili lošiji. Istovremeno, nema ozbiljnih naznaka da bi uskoro moglo doći do poboljšanja, a takva volja posebno se ne vidi u Hrvatskoj. Problem bi mogli ublažiti izbori, nakon kojih bi tenzije između dviju zemalja mogle da splasnu. U rješavanju konflikata mogla bi posredovati i Europska unija. U suprotnom, ne treba očekivati otopljenje odnosa', ocjenjuje Klačar, javlja Blic.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da hladni rat između Srbije i Hrvatske odavno traje, a da su trenutačna događanja samo nadogradnja.

'U vrijeme hladnog rata i pokraj zaoštrenih odnosa velikih sila, SAD i Sovjetski savez su održavali diplomatske odnose. Takve relacije danas ne prekidaju ni Hrvatska i Srbija, ali imamo kontinuirane tenzije i političko zaoštravanje', kaže Popov.

Napominje da je oduvijek bilo hapšenja špijuna, čak i razmjena špijuna među zemljama, ali da je uhićenje Čolovića nekako došlo u čudnom trenutku.

'Vidjet ćemo što kaže tužitelj, ali nekako je čudno da se Čolović pojavljuje u trenutku kada su odnosi Hrvatske i Srbije toliko poljuljani', smatra Popov.

Politički analitičar Dušan Janjić pak smatra da bi poslije najnovijeg zaoštravanja odnosa dviju zemalja, tenzije možda mogle i splasnuti, ali pod određenim uvjetima.

'Treba vidjeti rezultate istrage i težinu slučaja, ali važno je da bi se sada moglo se otvoriti prostor za trgovinu i razmjenu potjernica. To bi moglo da vodi normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije', kaže Janjić.

Čedo Čolović (57) osumnjičen je da je imao specijalan zadatak vrbovati svjedoke za slučajeve Srba optuženih u Hrvatskoj, ali i da eliminira neke svjedoke. Čolovića je, prema tim navodima, vrbovala Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske (SOA), koja, kako se moglo čuti, u Srbiji ima mrežu špijuna, najviše nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine.

Kako piše Blic on je između ostalog osumnjičen da je hrvatskim službama otkrio gdje se krije nekadašnji pripadnik Vojske RSK, kojeg se traži zbog ratnih zločina. Prema informacijama Blica, Čolović je posljednjih mjeseci iz vojnih izvora pokušavao saznati gdje se nalazi traženi oficir.

'Čolović je hrvatskim obavještajnim službama odao da se ta osoba nalazi u Teksasu, u Americi', navodi izvor Blica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene