448928
448928
448928
448928
448928

Razgovarali smo s obitelji i prijateljima uhićenog Čede Čolovića

  • , 03.09.2016., 21:06
  • Autor:
  • komentara

Više javno tužiteljstvo u Beogradu potvrdilo je vijest o uhićenju osobe osumnjičene za špijunažu. Slučaj je i dalje glavna tema medija u Srbiji, ali tamošnji državni vrh šuti. Razgovarali smo s obitelji i prijateljima uhićenog Čede Čolovića.

 
 
 
 
Komentari prijatelja i članova obitelji Čede Čolovića (Video: Dnevnik Nove TV)
Komentari prijatelja i članova obitelji Čede Čolovića (Video: Dnevnik Nove TV)

Identitet uhićenog Čede Čolovića potvrdili su obitelj i prijatelji. Riječ je o čovjeku koji je do 1990. živio u Hrvatskoj, potom se odselio u Beograd. Oni koji ga znaju u Beogradu, kao i oni u rodnom Tepljuhu kod Drniša, o njemu govore samo najbolje i ne vjeruju u optužbe da je bio špijun.

Čedo Čolović u rodnom je Tepljuhu kod Drniša posljednji put bio prije mjesec dana. Da je bio špijun, susjedi ne vjeruju.

'Poznajem Čedu i u to ne vjerujem, jer ako postoji poštenje i karakter onda je to kod njega', kaže za naše kamere susjed iz Tepljuha.

Glavna je vijest i u Drnišu. Na put prema rodnom selu gdje je živio do '90. spremao se i u trenutku kada je uhićen.

'Nije uhvaćen u bijegu, nego je uhvaćen gdje je kupio kartu, gdje ga je čekao ručak i roba u stanu gdje je stanovao od 1993. godine', kaže njegov šogor Milan Borković.

Djelatnici srbijanske sigurnosno-obavještajne agencije pretražili su kuću u naselju Ugrinovci u Beogradu. Među stvarima koje je spakirao za putovanje, kaže njegov šogor, nisu ništa pronašli.

'On se špijunažom nikada nije bavio, ja to garantiram. Ta vlast koja to tako planira i radi... to je sramota za ljude i za državu da se tako radi', dodaje Borković.

Umirovljeni potpukovnik s dvojnim državljanstvom u ratu se borio na srbijanskoj strani, a nakon ranjavanja odselio se Beograd. O događajima iz Domovinskog rata saslušavan je i u Hrvatskoj i u Srbiji.

'Pet puta su njega zvali na saslušanje zbog ovih drugih stvari - neki su ljudi ubijeni dolje, ostale su stvari koje je on rekao gdje su vodili evidenciju kako su oni vodili ratni dnevnik, kako su ostale stvari. On to mora imati dokumentaciju kod sebe, je li tako', kaže nam Borković.

Smiljan Reljić, nekadašnji šef SUZUP-a, inače i sam rodom iz Drniša, Čolovića ne poznaje, ali zna mu, kaže, brata. Ne vjeruje da je uhićeni špijunirao za Hrvatsku.

'Živimo u jednom tehnološkom vremenu gdje je 95 % informacija dobiveno analizom iz otvorenih izvora, a tih 5% kojih pretpostavljaju najveće državne tajne sigurno Čolović ne bi mogao dobiti u ruke', smatra Reljić.

Reljić smatra da je priča o Čoloviću stvorena za dnevno-političke svrhe srbijanskih vlasti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se