Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amnesty International traži od Vlade Zorana Milanovića da hitno provede temeljite i nepristrane istrage ratnih zločina. U svom zahtjevu spominju Vladimira Šeksa za navodne zločine na području Osijeka, te umirovljenog admirala Davora Domazeta Lošu za navodne zločine u akciji Medački džep. Zahtjev ne žele komentirati ni bivša ni sadašnja Vlada.


Hrvatska je po tko zna koji put prozvana zbog nekažnjavanja ratnih zločina. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor jutros nije željela odgovarati na optužbe Amnesty Internationala. Milanovićevoj vladi Amnesty je jasno poručio - hitno istražite Vladimira Šeksa i Davora Domazeta Lošu.

Vezani članci Vladimir Putin Rusija uzvraća udarac zbog Putina: "Svjesno su optužili nevinog čovjeka" Dmitrij Medvedev, Vladimir Putin Poruka iz Moskve: ''Odlučili su suditi predsjedniku nuklearne sile - posljedice će biti monstruozne''

'Novoizabrana Vlada mora iskoristiti priliku i prekinuti sve pogreške svojih prethodnika i napraviti brze, temeljite, nepristrane i neovisne istrage ratnih zločina', stoji u priopćenju Amnesty Internationala. Navodna Šeksova odgovornost za zločine u Slavoniji, pišu, spomenuta je još za vrijeme suđenja Branimiru Glavašu.

Umirovljenog generala Domazeta spominju u kontekstu moguće odgovornosti za zločine počinjene u akciji Medački džep. On je u telefonskom razgovoru samo kratko poručio: 'Amnesty International je megafon britanske politike na Balkanu. Nebrojeno puta pokušavali su zamijeniti teze o tome tko je bio žrtva a tko agresor u Domovinskom ratu. Uvijek izvuku neko zvučno ime a zanimljivo je da su sad to odlučili plasirati upravo za vrijeme božićnih blagdana', kazao je umirovljeni general.

Da se trebaju istražiti svi zločini, slaže se i ravnatelj dokumentacijskog centra Ante Nazor. Ali i poručuje - srpske snage tijekom agresije na Hrvatsku odgovorne su za najmanje 145 masovnih i 1.200 pojedinačnih grobnica. Razoreni su gradovi i sela - a uvijek se traži hrvatska odgovornost, dok većina zločina nad Hrvatima nije kažnjena. 'Kakva može biti vjerodostojnost gospode koja tvrdi da ne bi bilo rata da Hrvatska nije proglasila samostalnost, pokušavajući na taj način izbjeći najvažnije pitanje: tko je agresor?', smatra Nazor.

Ministarstvo pravosuđa i ranije je izvještavalo kako se radi o proizvoljnim i pogrešnim zaključcima, jer se iz sudskog spisa vidi da nitko nikad nije iznio takve optužbe. Reagirati danas nije htjela ni vlada Zorana Milanovića. Poručuju, mi smo izvršna vlast - pravosuđe neka radi svoje.

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju