Američki kardinal Raymond Leo Burke, predvodio je misu u nedjelju ujutro u crkvi Svete Katarine u Zagrebu. Kontroverzni kardinal je u Hrvatsku stigao na poziv Zaklade Vigilare kako bi sudjelovao na Tradfestu.


Tradfest je međunarodna konferencija koja se od ponedjeljka održava u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, a na kojoj se promišljaju i promiču tradicionalne i konzervativne ideje.

Kardinal Raymond Leo Burke pozornost privlači iznimno konzervativnim izjavama. U njima poistovjećuje vjernike homoseksualne orjentacije ili one razvedene pa ponovno vjenčane, s ubojicama. Za pedofiliju u crkvenim redovima krivi radikalni feminizam. Kaže da zbog njega neki muškarci ne mogu pronaći svoj seksualni identitet. Papa Franjo prije dvije ga je godine smijenio s visoke dužnosti na Vrhovnom sudu Apostolske signature i postavio na gotovo protokolarnu funkciju zaštitnika Suverenog vojnog malteškog reda.

"Kad priznamo svoje grijehe i od Boga zatražimo oprost, tada on uvelike premašuje ono što zahtijeva njegova pravednost iskazujući nam svoje milosrđe. Opraštajući nam daruje milost kako bismo iznova mogli krenuti putem pravednika", poručio je kardinal Burke tijekom mise.

Kardinal za oltarom ganuo je okupljene vjernike. Nadaju se da će njegova prisutnost pomoći cilju kojeg žele promovirati na Tradfestu.

A pozdravni govor na konferenciji održat će podpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier. Jedna od dominantnih tema na konferenciji bit će "pro-life" kampanje. Godišnju nagradu konferencije dobit će inicijativa "40 dana za život".

"Vrlo smo počašćeni da se jedan od najuglednijih prelata, kardinala iz kardinalskog zbora, odazvao našoj konferenciji. Tu su također i naši prijatelji iz Poljske, predsjednik Ordo Iurisa. Aktualna tema bit će Zakon o pobačaju, pitanje koje se poteglo i u Poljskoj', rekao je Luka Popov, potpredsjednik Zaklade Vigilare, dodajući da će vidjeti što mogu naučiti iz njihovog iskustva "kada to pitanje dođe na red i u Hrvatskoj".

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr