Dom za starije, ilustracija
Dom za starije, ilustracija Foto: Matija Habljak/Pixsell

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je dvije nove odluke o epidemiološkim mjerama. Odluke se odnose na Krapinsko-zagorsku županiju te na pojačanu kontrolu u sustavu socijalne skrbi.


Na prijedlog Stožera Krapinsko-zagorske županije Stožer je donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Krapinsko-zagorske županije u trajanju od 15 dana.

Vezani članci Policajac, ilustracija Ljudi su se malo opustili: Kod Dubrovnika ih šest iz samoizolacije htjelo preko granice, u Opatiji danima išli na gradilište, u Rijeci ih troje došlo u policiju po dokumente Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Kod susjeda se popravlja epidemiološka situacija: Od ponedjeljka otvaraju muzeje, frizerske salone, neke trgovine

Prema toj odluci zabranjen je izlazak korisnicima domova za starije i nemoćne, osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, osim ako taj izlazak nije iz medicinskih razloga te se preporiča pružateljima takvih usluga da ne idu na stručne skupove, kongrese, simpozije i slično. Preporuča se i umirovljenicima da ne odlaze na organizirana putovanja niti sudjeluju u većim okupljanjima.

Druga odluka koju je donio Stožer potaknuta je prijedlozima županijskih stožera i Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama drugih ranjivih skupina. Ponovno se angažiraju timovi koji će kontrolirati kako se provodi Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.