Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zabrinuti građani zbog gripe opsjedaju zagrebačke ambulante.


Samo kroz hitne ambulante Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević dnevno prođe više od 200 pacijenata, a čeka se i po osam do 10 sati.

Vezani članci Joe bivši radijski DJ VIDEO Umro od korone nakon što ga je prijatelj antivakser nagovorio da napusti bolnicu: "Joe, ubit će te, lažu..." Aleksandar Vučić Srpska premijerka otkrila zbog čega se razbolio Aleksandar Vučić: "Pod užasnim je stresom. Mislim da nije noćima spavao"

>> Treća žrtva svinjske gripe je muškarac koji je bio cijepljen

>> Hranom protiv gripe

S obzirom na veliki pritisak liječnici su pozvali sve koji sumnjaju na gripu, a nemaju teške simptome, da se jave svojim obiteljskim liječnicima koji će im, bude li potrebno, prepisati antivirusne lijekove i uputiti kako se ponašati za vrijeme bolesti.

'Gripa nije izuzetno teška bolest, ona se pojavljuje svake godine i od nje se umire, ali 95 posto bolesnika ima blagi oblik i ne treba hitnu intervenciju', rekao je prof. Ilija Kuzman iz Klinike za infektivne bolesti na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera zdravstva.

Mladi i zdravi bolesnici ne trebaju ići liječniku

Poručio je kako bolesnici koji su mladi i inače zdravi zbog gripe uopće ne trebaju ići liječniku, već simptome (temperatura iznad 38 stupnjeva, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, kašalj i curenje iz nosa) mogu sami liječiti kod kuće.

Liječniku se što prije trebaju javiti osobe kojima bolest može izazvati komplikacije, a riječ je o starijima od 65 godina, trudnicama, djeci do 2 godine te kroničnim bolesnicima koji boluju od srčanih, plućnih, bubrežnih bolesti, dijabetičarima, transplantiranim osobama i onima na kemoterapiji te predebelim osobama. Za njih će liječnik procijeniti treba li im u roku od 48 sati od pojave simtoma prepisati antivirusni lijek.

Teži oblici gripe naročito kod debelih ljudi

Treća skupina su oboljeli s teškim simptomima, otežanim disanjem, pritiskom u prsima, vrtoglavicom i ošamućenosti, povraćanjem, ponovnom pojavom temperature nakon poboljšanja simptoma, koji se što prije trebaju javiti u hitnu službu radi hospitalizacije.

'Cijepite se, to je najbolja zaštita, nije kasno ni danas. Cjepivo je najbolji lijek i prevencija protiv gripe', poručio je i ministar Milinović, uz napomenu da se dosad cijepilo oko 450.000 građana

Prof. Adriana Vince napominje kako između 30 i 50 posto od dvjestotinjak pacijenata koji dnevno prođu kroz infektivnu kliniku nije trebalo zdravstvenu pomoć jer se radi o uobičajenim simptomima gripe. No, među oboljelima koji satima čekaju na pomoć je i dosta onih s upalama pluća koje zahvaćaju uglavnom ljude u dobi od 30 do 60 godina, pa je takvih 40 do 50 trenutno na liječenju u toj bolnici. Vince ističe kako su teži oblici gripe zamijećeni naročito kod debelih ljudi.

Očekuje se daljnji porast oboljelih

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar rekao je kako je Grad Zagreb distribuirao 40.000 doza antivirusnog lijeka Tamiflua obiteljskim liječnicima za potrebe starijih osoba, kroničnih bolesnika i zdravstvenih djelatnika dok je 15.000 doza lijeka Relenza raspodijeljeno svim zagrebačkim bolnicama.

Kako se očekuje daljnji porast broja oboljelih, u zagrebačkim domovima zdravlja pojačana su hitna dežurstva vikendom uvođenjem tri pedijatrijska tima i sedam timova opće prakse. U Zagrebu je dosad, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, cijepljeno 89.600 osoba, a registrirano je više od 500 oboljelih, iako je stvarni broj puno veći. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju