Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio preko odvjetnika

Ali Agca traži politički azil u Hrvatskoj?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preko svog odvjetničkog tima, atentator na papu Ivana Pavla II. traži azil u Hrvatskoj.

Tako barem tvrdi Večernji list. Mehmet Ali Agca, koji je 13. svibnja 1981. godine pokušao ubiti Ivana Pavla II., želi da mu Hrvatska da politički azil, piše Večernji. 'Ako mi Hrvatska da politički azil, rado bih došao živjeti u Hrvatsku. Hrvatska je katolička zemlja, a ja sam katolik, Isus Krist, Božji poslanik, a ne Božji Sin, kako piše u Bibliji kakvu poznajemo. Spremam se napisati novu Bibliju i ispraviti pogreške, a volio bih to učiniti u katoličkoj Hrvatskoj jer su mi Italija i Španjolska odbile dati azil', poručio je 52-godišnji Agca preko odvjetničkog tima, donosi list.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin ispovijest investitora "Ovo je Putinova lista za odstrel, ja sam na njezinu vrhu. Krenut će u ubilački pohod" Ilustracija Mračna pozadina Otkriveno tko stoji iza više od 100 atentata u Jemenu: Ubijani su ljudi koji nemaju veze s terorizmom

>> Ali Agca, atentator na papu Woytilu, pušten na slobodu

Ali Agca počinitelj atentata u kojem je teško ranjen papa Ivan Pavao II, a zbog tog i drugih zločina proveo je u zatvorima u Italiji i Turskoj više od 29 godina. Pri izlasku iz zatvora njegovi su odvjetnici podijelili rukom pisanu izjavu u kojoj objavljuje skorašnji smak svijeta. ‘Objavljujem smak svijeta. Cijeli će svijet biti uništen tijekom ovog stoljeća. Svako ljudsko biće umrijet će tijekom ovog stoljeća’, napisao je u izjavi Agca, koji sebe naziva ‘drugim mesijom’. ‘Biblija je prepuna pogrešaka. Ja ću napisati savršenu Bibliju’, stoji u poruci, koja završava potpisom: ‘Vječni Krist, Mehmet Ali Agca’ i uz koju je priložena fotografija na kojoj se Agca rukuje s papom Ivanom Pavlom II.

Agca je napad na Ivana Pavla II izveo 13. svibnja 1981. u trenutku kad se Papa u otvorenom automobilu vozio Trgom svetog Petra u Vatikanu. Papa je ranjen u trbuh, lijevu šaku i desnu ruku, ali je preživio jer nije pogođen nijedan vitalni organ. Uhićen je nekoliko minuta nakon atentata i uskoro osuđen na dugu zatvorsku kaznu. Papa Ivan Pavao II 1983. posjetio ga je u zatvoru Rebibbiji i dao mu oprost za napad. Agca je 2000. pušten iz talijanskog zatvora i izručen Turskoj, u kojoj je odmah nastavio izdržavati zatvorsku kaznu za druge zločine počinjene na turskom tlu prije atentata na Papu, uključujući i ubojstvo poznatog novinara Abdija Ipekcija 1979. Agca je preko svojih odvjetnika obznanio kako će odgovarati na pitanja o napadu na Papu nakon izlaska iz zatvora. Motivi tog atentata još su nepoznati, osobito stoga što je Agca iskaz mijenjao nekoliko puta.

Odmah po uhićenju tvrdio je da je djelovao sam, po Božjim naputcima, ali je poslije dao naslutiti da su naručitelji ubojstva bile tajne službe nekih tadašnjih istočnoeuropskih komunističkih zemalja, poput sovjetskog KGB-a, zbog snažne protukomunističke opredijeljenosti Ivana Pavla II. No, to je poslije porekao, kao i neke druge indicije, pa sad mediji stoje u redu kako bi dobili priliku razgovarati s Agcom. ‘Ne bježimo od medija, razgovarat će s njima možda za nekoliko dana’, rekao je odvjetnik Gokay Gultekin, prenijevši Agcine riječi kako je počeo razmatrati mnogobrojne ponude za pisanje knjige i snimanje filmova na temu napada na Papu. Ali Agca, koji je u zatvoru najavio namjeru preobraćenja na katoličku vjeru, već je prije izrazio želju da posjeti grob Ivana Pavla II, koji je umro 2005. i susretne se s njegovim nasljednikom Benediktom XVI.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene