Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aleksandra Kolarić poslala je otvoreno pismo članovima Glavnog odbora SDP-a u kojem je iznijela svoja razmišljanja o kako kaže, kriznom trenutkom za stranku.


Poručila je kako je "spremna svoja znanja i iskustvo ugraditi u Novi SDP koji će napraviti zaokret".

Vezani članci Spomenik Franji Tuđmanu "Volio nas je koliko i mi njega": SDP na društvenim mrežama obilježio 100. godišnjicu rođenja Franje Tuđmana Sabor Članovi vladajuće većine glasali za SDP-ov Zakon o prekidu trudnoće: Pukotine u koaliciji?

Podsjetimo, Kolarić jučer je na Facebooku objavila kako joj se posljednjih dana putem mobitela upućuju prijetnje te ih je odlučila prijaviti policiji.

Njezino pismo Glavnom odboru SDP-a prenosimo u cijelosti:

Poštovane članice i članovi,

Želim s vama podijeliti razmišljanja o kriznom trenutku u kojem se nalazi SDP. Pred nama je šansa za novi početak. Vrijeme odluke je pred vama. Hrvatska treba snažan i dosljedan SDP, kao i stabilan HDZ. Danas je pred strankom prvi test demokracije i točka prelaska s riječi na djela. SDP ima priliku zakoračiti na put stvaranja moderne, otvorene, uključive i odgovorne stranke. Naš cilj na tom putu je da SDP postane ključna pokretačka snaga i okosnica progresivne Hrvatske, središnje mjesto njezina okupljanja i rasta.

U javnosti su mnogi, poput mene, više od dvije godine upozoravali bivše vodstvo naše stranke na nedostatak političke dosljednosti i hrabrosti te napuštanje socijaldemokratskih vrijednosti. Upozoravala sam javno i glasno na pogrešnu politiku i nudila rješenja. Dobrobit svih u SDP-u i u društvu nije šutnja, nego dijalog. Nije različitost, već „jedinstvo mišljenja” ono od čega trebamo strahovati. Govorila sam dok je grmjelo, a većina u vodstvu je šutjela. Za tu iskrenost, integritet i dosljednost platila sam političku cijenu. Svjesna sam da dobre stvari nikada ne dolaze lagano. Za njih je potrebna srčanost i upornost. Spremna sam svoja znanja, iskustvo, sposobnosti, ideale i vrijeme ugraditi u Novi SDP koji će napraviti zaokret. Vjerujem u snagu ljevice da ostvari nadu u pravednije društvo. Zbog te nade ne odustajem.

Novi SDP može i mora postati dosljedna i otvorena stranka. Dosljedna stranka ispunjava dana obećanja, preuzima odgovornost i snosi posljedice za pogrešne politike. U otvorenoj, demokratskoj stranci ima mjesta za različita mišljenja i za neslaganje, za sve one koji su nepravedno izbačeni ili gurnuti u stranu. Sloboda govora i pravo na dijalog te sloboda članova da biraju i da budu birani najbolji su načini borbe protiv nesposobnosti, samovolje, karijerističkog koristoljublja i netrpeljivosti u politici. Aktivni i angažirani članovi stranke njezin su najveći potencijal i najuspješniji graditelji njezinog uspjeha. U Novom SDP-u bit će mjesta za sve. Vrijeme osveta je gotovo.

Novi SDP imat će kapacitet i potencijal za stvaranje i izgradnju širokog progresivnog saveza, za okupljanje raznolikih pojedinaca i organizacija. Naša stranka čut će i uvažavati članove, simpatizere i građane. Na takvoj političkoj platformi SDP će imati pravi odgovor na izazove koje pred nas stavlja jaki HDZ. Ovaj put novih i hrabrih ideja je jedina garancija pobjede nad HDZ-om.

Samo reformirani SDP može dati prave odgovore na gospodarske i društvene izazove i ponuditi nova socijaldemokratska rješenja za uravnotežen razvoj, dinamičan rast, zapošljavanje, tolerantno društvo jednakih prilika, socijalnu solidarnost i društvenu pravednost.

Preduvjet promjena i novog početka je odluka Glavnog odbora o uključivanju u stranku svih politički eliminiranih i nepravedno izbačenih članova. To treba biti prvi potez stranke koja okuplja i uključuje, a ne stranka koja dijeli i isključuje. Za sebe i za sve druge koji smo na taj način onemogućeni, a želimo se vratiti u stranku, predlažem Glavnom odboru da u subotu ispravi nepravde, poništi odluke o izbacivanju i raspuštanjima i vrati nas u članstvo.

Vjerujem u SDP, vjerujem u snagu naših članova i simpatizera, vjerujem da ćemo zajedno obnoviti stranku na vrijednostima demokracije, jednakosti i pravednosti. Samo se moramo, riječima Willya Brandta, “odvažiti na više demokracije”.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju