Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čk i smrtne posljedice

Alarmantno upozorenje – Ako hitno ne nađemo 200 dimnjačara posljedice za zdravlje bit će katastrofalne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad vidimo dimnjačara, vjerujemo da nam nosi sreću. No, taj posao želi obavljati sve manje Hrvata, a iz Hrvatske gospodarske komore stiže i alarmantno upozorenje.

Nedostaje najmanje 200 dimnjačara. Ako država ne riješi taj problem, upozoravaju na katastrofalne posljedice po zdravlje ljudi, pa čak i smrtne posljedice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Može biti opasno Sve mlađa djeca koriste kozmetiku protiv starenja: Dermatolozi upozoravaju roditelje Poštanski ured Nova SMS prijevara "Nemojte otvarati ove poveznice...": Hrvatska pošta objavila važno upozorenje za građane, 27-godišnjak ostao bez nekoliko stotina eura

I splitske dimnjake treba čistiti. Renato Goreta to radi s osmijehom. ''Zahtjeva dosta kondicije. Jedan radni dan počinje da se prije svega na ulazu u u zgradu stavi obavijest da svi stanari mogu vidjeti kad će dimnjačar doći čistiti'', objasnio je Renato.

Stotine dimnjaka ovih dana će biti očišćeno u Splitu. Na području grada za taj posao je zaduženo pet dimnjačara. No, Renata muče antene na dimnjacima, koje tu ne bi trebale biti. I još nešto.

''Dimnjaci u Splitu su u lošem stanju: To su dimnjaci starosti 50-ak godina i oni uopće neće moć biti korišteni za plin znači bit će potrebna sanacija dimnjaka'', rekao je Renato.

U Hrvatskoj mnoga područja nemaju organiziranu dimnjačarsku službu zbog nedostatka stručnih operativaca. A to ima i svoje posljedice.

''Država ukoliko hitno ne pronađe način da se omogući zapošljavanje 200 dimnjačara imat ćete u Hrvatskoj izuzetno puno požara, trovanja smrtnih posljedica i višemilijunskih šteta'', kaže Dejan Lončarić, Voditelj Grupacije dimnjačara.

Dimnjačar zaradi prosječnu hrvatsku plaću, kaže Renato. Apsurdna situacija je da za istu vrstu posla u osijeku korisnik plaća 120 kuna, u Varaždinu tristoinjak, zagrebu 500 a u Đurđevcu 30 kuna

A kako bi se riješili svi problemi, kao uvijek, trebat će nam i - puno sreće.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene