Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 10 litara godišnje

Hrvati u europskom vrhu po potrošnji alkohola!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati su s 10 litara na godinu po stanovniku u samom europskom vrhu po potrošnji alkohola. No, ono što je najnovije istraživanje na europskoj razini pokazalo, ne budi nadu.

U Hrvatskoj pije sve više mladih i žena. Alkoholizam nije samo problem najnižih slojeva društva jer kako u Europi tako i u Lijepoj našoj gledano po zanimanjima, alkohol je najdraži menadžerima. U Rusiji je dobar menadžer morao biti i dobro baždaren. Iskusio je to i Esad Čolaković iz Udruženja menadžera HUM-CROMA. 'Smatralo se da bi bio nedorastao pregovarač ako nisi mogao stoički podnijeti tu dozu votke koju je ruski poslovni čovjek sa zadovoljstvom popio', rekao je Čolaković. Problem je postao stres koji je menadžerima povećala i kriza. Izlaz se traži u boci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Slika nije dostupna Najviše pijemo vino Hrvatska na vrhu svjetske ljestice po konzumaciji alkohola!

>> Liječeni alkoholičari provozali se u trijeznom tramvaju

'Njegovo takvo ekscesno ponašanje dovodi u pitanje dobro ime i ugled tvrtke', kaže Čolaković. Alkoholizam postaje širi problem. Gotovo 200 tisuća Europljana svake godine umre zbog pretjeranog zavirivanja u čašicu. Alkohol je treći najčešći uzročnik bolesti i u Hrvatskoj. Najčešća su oštečenja jetre. Alkohol nije hrana nego otrovno sredstvo jer se pije u otrovnim količinama. A u Hrvatskoj pije sve više maloljetnika. U dobi između 15 i 16 godina u posljednjih mjesec dana alkohol je pilo čak 42 posto mladih Hrvata i 14 posto Hrvatica. Za to je kriva i država.

'To je dio bezakonja. Mi imamo te zakone koje baš nitko ne primjenjuje i svi iz bezobrazluka ih jednostavno potpuno zanemaruju jer nitko nikada skoro nije bio kažnjen', rekao je dr. Darko Breitenfeld, neuropsihijatar. Alkoholizam se pod tepih ne smije stavljati ni u obitelji. A u tradicionalnom hrvatskom društvu s oko 300 tisuća alkoholičara svaki četvrti je žena. Moderan način života stres povećava svima, a ne samo menadžerima. Najvažnije je sam sebi priznati da problem postoji jer samo se tako uspješno može liječiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene