Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVAĐE UMJESTO SURADNJE

Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada Josip Aladrović poručio je u subotu kako država koristi sve raspoložive resurse da sanira štetu, a referirajući se na istupe petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića nezadovoljnog raspodjelom državnog novca nakon potresa rekao je kako treba "smanjiti tenzije" .

"Vlada je u roku od dva dana donijela odluku o dodjeli 100 milijuna Sisačko-moslavačkoj županiji, logičko da se taj novac dodijeli županiji koja ta sredstva kasnije raspoređuje prema gradovima i općinama. Petrinja je dobila najviše, 30 milijuna kuna. Ne bih ulazio u motive. Ovaj potez smatram da nije nužan u ovome trenutku, pokušao bih smanjiti tenzije i prestati od ovoga raditi bilo kakav javni diskurs", rekao je Aladrović u Lekeniku gdje obilazi potresom pogođena područja.

Dumbović je, naime, najavio je da će državi vratiti 30 milijuna kuna pomoći jer se ne gleda u ljude i štetu već u političku pripadnost.

"Od prvog dana činimo sve da zbrinemo korisnike, pomognemo ljudima na terenu i da nađemo adekvatne mjere. Dom za starije i nemoćne u Petrinji bit će privremeno onesposobljen, ista situacija je sa domom u Glini", naglasio je Aladrović.

Na pitanje je li Hrvatska mogla biti spremnija u pomoći stradalima s obzirom na prethodna iskustva, ministar Aladrović kaže kako je to jako teško predvidjeti.

"Je li netko mogao predvidjeti ovakav scenarij, sigurno nije. Najbitnije je u ovim trenucima da maksimalne raspoložive snage koje imamo da su na terenu, da sve materijalne resurse koje imamo da su na terenu. Ministar Radman od prvog sata komunicira sa svim predstavnicima zemalja iz našeg okruženja, dobivamo pomoć sa svih strana. Siguran sam da ćemo u sljedećih nekoliko dana sanirati sve kratkoročne posljedice", smatra Aladrović.

Pročitajte i ovo Doček Nove godine u devastiranoj Banovini - 6 Dobit će novu kuću Prva beba u Hrvatskoj rodila se bez doma, njena obitelj živi u autu: "Možete zamisliti kako je trudnoj ženi bilo"

Nije se složio s tvrdnjama novinara da na terenu vlada kaos među žurnim službama, dodavši da država koristi sve raspoložive resurse koje u ovome trenutku ima da sanira štetu.

Siguran sam da kaosa nema

"Što se tiče reda ili kaosa, vidjet ćemo, poprilično sam siguran da kaosa nema, da red vlada na terenu. Pojavljuju li se sporadični slučajevi da netko nije primio pomoć kakvu je očekivao, sigurno ima i toga, ali onda moramo prijaviti takve slučajeve, reagiramo prema službama i da pomoć dođe", istaknuo je ministar.

Dodao je kako ne može steći dojam da je bilo što u kaosu, naglasivši da su svi ministri cijelo vrijeme u kontaktu, a on osobno s ministrom unutarnjih poslova i branitelja, Davorom Božinovićem i Tomom Medvedom.

Na tvrdnje novinara da bitne informacije i pomoć ne dospijevaju do stradalih, ministar je istaknuo da je u ovome trenutku jako teško pustiti informaciju do 170 ili 180 tisuća građana uz postojeću infrastrukturu.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestio je kako je podneseno 8750 zahtjeva za procjenu štete od potresa, a da su inženjeri i statičari obišli 1150 objekata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U obliku Hrvatske Kakva simbolika: U Sisku na sam dan potresa na nebu osvanuo neobičan oblak

"Stanje na terenu je potpuno pod kontrolom. Zdravstvena situacija je potpuno pod kontrolom", kazao je Žinić.

Žinić: Dumbovićeva izjava neozbiljna

Na pitanje novinara kako komentira izjavu gradonačelnika Dumbovića, Žinić kaže kako smatra da je njegova izjava neozbiljna.

"Rekao bih da je to neozbiljno. Moram zahvaliti Vladi, premijeru i svim ministrima koji su svi isti dan ili drugi dan bili na terenu, Vlada je odmah reagirala, i donijela odluku od dodjeli 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju", odgovorio je Žinić.

Dodao je kako je 30 milijuna kuna za Petrinju čak 50 posto više sredstava od godišnjeg proračuna Grada Petrinje.

"Mislim da ovo nije korektno od gradonačelnika, to je najmanje što mogu reći", naglasio je Žinić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN ŽALOSTI U HRVATSKOJ Tlo oko Siska i danas podrhtava, oko 19 sati treslo se 3,3 po Richteru

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako su odmah od Bruxellesa zatražili aktivaciju Europskog mehanizma civilne zaštite na koji se u roku 24 sata javilo više od polovice članica Unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene