Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povodom Međunarodnog dana PARKinga, aktivisti udruge 'Zelena akcija' i inicijative 'Parkticipacija' su ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave održali performans u kojem su parkirno mjesto prenamijenili u urbani vrt.


Međunarodni dan PARKinga, 21. rujna obilježava se u više od 100 gradova širom svijeta. Udruge i građanske inicijative zauzimaju razna parkirna mjesta i pokazuju na koji način se prostor može kvalitetnije koristiti. U Zagrebu je taj dan obilježen prvi put.

Aktivisti su istaknuli kako je zbog 'pogrešne prometne politike koja je favorizirala korištenje automobila, gradila nekvalitetne biciklističke staze te dovela do apsolutno preskupog javnog prijevoza', broj automobila u Zagrebu do nedavno povećavao za oko 10.000 godišnje. Posljedica toga je da zagrebačka parkirališta svakodnevno koristi oko 400.000 automobila.

>> Aktivisti oslobodili stotine plavorepih tuna kod Ugljana?

'Ovim performansom želimo dodatno potaknuti Grad da pokaže barem jednaku volju za uspostavljanje javnih vrtova u svim gradskim četvrtima, kao što pokazuje za uređenje parkirnog prostora. Proračunska sredstva potrebna za ulaganje u vrtove su gotovo zanemariva, a koristi bi mogli imati svi građani podjednako, a ne samo korisnici automobila', istaknuli su aktivisti, koji smatraju da bi se uzgojem hrane unutar gradskih naselja mogao podmiriti velik dio potreba za svježom hranom.

Predsjednik Zelene akcija Bernard Ivčić istaknuo je kako svako parkirno mjesto ima 12 četvornih metara što je, kada uzmemo u obzir da 400.000 automobila svakodnevno parkira u Zagrebu, zaista jedna velika površina. Kad bi se ta površina smanjila za samo jedan posto oslobodilo bi se 48.000 četvornih metara za neke druge namjene, otvorene svim građanima, a ne samo onima koji ih koriste za parkiranje. Primjerice, dodao je, ako bi se na toj površini zasadila hrana, moglo bi se proizvesti oko 240 tona svježeg voća i povrća godišnje.

Gordana Dragičević iz inicijative 'Parkticipacija' rekla je kako promoviraju uzgoj hrane u gradu i žele uključiti zajednicu u osmišljavanje javnih, zelenih površina. Jedna od mogućnosti, istaknula je, da se i zelene i betonske površine prenamijene u urbane vrtove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Potres u Zagrebu Novi slabiji potres u Zagrebu: "Tutnjava i vibracija", "Zatresao se stol za kojim radim, i tlo pod nogama..." Biznis zvan parking - 1 Naplata parkinga po čitavom Zagrebu sve je bliže, a s njom stižu još neke velike promjene