Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnice Kamenskog

'Ako otvoriš paštetu iz nje izlazi Miroslav Kutle'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnice Kamenskog na svojoj su koži osjetile nefunkcioniranje države. Pet mjeseci bez plaće, dvije godine bez uplata doprinosa, 20 prijava inspekciji od kojih je sve do jedna otišla u zastaru. Teško je vjerovati da to nitko od odgovornih nije primijetio.

Potpora javnosti radnicama Kamenskog i na zgradi tvrtke. I dok završavaju još jednu smjenu bez lipe u džepu, država šuti. Za toleriranje bezakonja privatnog vlasnika, očito, nema kazne. Samo je još jedan u nizu.

Pročitajte i ovo Ilustracija HUP-ova prognoza Poslodavci na mukama, traže promjene: Hrvatskoj se do 2030. sprema velika promjena na tržištu rada Slika nije dostupna Prošlo 7 godina Radnice Kamenskog najavile tužbu protiv države: "Nećemo stati dok ne dobijemo sve"

>> O agoniji radnica Kamensko nije znala ni Udruga poslodavaca

'Udruga poslodavaca će podržati svaki takav projekt gdje se trebaju identificirati poslodavci koji ne ispunjavaju svoje obveze niti prema državi niti prema radnicima i ja ih ne bi nazvao čak niti pravim poslodavcima', istaknuo je Davor Majetić iz HUP-a.

Uništiti tvrtku kako bi se netko domogao zemljišta

Obećani popis tvrtki koje ne posluju prema zakonu poslodavci ipak nisu pripremili. Kamensko nije zvonilo na uzbunu, ni njima, a ni državnim institucijama, unatoč dugu od gotovo 30 milijuna kuna prema državi, radnicima i dobavljačima. Odlična zagrebačka lokacija vrijedna čak 12 milijuna eura još je jedini preostali as u rukavu tvrtke Kamensko. Upravo u tome radnici vide razlog svoje situacije, po starom hrvatskom principu - uništiti tvrtku kako bi se netko domogao vrijednog zemljišta.

'Da nisu baš čista posla, to smo svjesni jer obilazeći sve te institucije kojima smo se obraćali za pomoć zapravo svi su nam davali pozornost da su to već poznati igrači', rekla nam je radnica Đurđa Krnjak. Vjerojatno je to razlog čak 20 zastarjelih prijava inspekciji. O pozadinskim moćnicima tek se nagađa.

Bez plana za stati na kraj s lošim poslovanjem

'Ako otvoriš paštetu sad izlazi Miroslav Kutle', kaže Krnjak. Direktor Antun Crlenjak nekad je bio njegov igrač, čak i priveden pa pušten u aferi Grupo. Kutle ni o čemu s medijima ne želi razgovarati, poručio nam je tako njegov odvjetnik. Financijskom injekcijom od 7 milijuna kuna i država je htjela pomoći, no ne i kontrolirati tko i kako troši njezin novac.

'Pitanje je upravo funkcioniranja pravne države koja mora reagirati, mora kontrolirati svoje prihode i sve one koji krše zakon', zaključio je Majetić. Ministar financija tek poručuje da je 30 tisuća tvrtki koje ne posluju kako treba. Za sada, primjer je i Kamensko, bez konkretnog plana kako tome stati na kraj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene