Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nevjerojatna odluka sisačkog Gradskog Vijeća. Vladajuća koalicija Siska velik dio gradskih nekretnina dala je u zalog jednoj banci kako bi osigurala nastavak gradnje školske dvorane.


Jedan od siromašnijih gradova u Hrvatskoj pribjegao je kritičnom rješenju - vlast je velik dio gradskih nekretnina založila kako bio osigurala gradnju dvorane koju bi onda trebala iznajmljivati sljedećih 26 godina. Vrijednost založenih nekretnina je 100 milijuna kuna, a među nekretninama se nalazi i zgradu Žpanije, uredi, društveni dom te 70 stanova koji su dodjeljeni najugroženijima. Zalog je osiguranje da će Sisak doista po dogovoru plaćati najam dvorane koju banka gradi svojim novcem.

Vezani članci Tijekom rastjeravanja komaraca, došlo je do eksplozije u kojoj je teško ozlijeđena tinejdžerica (Arhva: Marko Jurinec/PIXSELL) Eksplozija u Sisku: Tinejdžerica zadobila teške ozljede opasne po život Prosvjed u Sisku (Foto: Pixsell,Nikola Cutuk) - 5 Počeo višednevni prosvjed protiv odlagališta medicinskog otpada u Sisku: "Zakulisne igre nećemo šutke promatrati"

>> Sisak ostao bez 54 milijuna kuna od JANAF-a!

'Vrlo je jednostavno što vam se događa kada ne možete banci vraćati kredit. Banka vam sjeda na imovinu i Sisak postaje Hypograd', kazala je Kristina Ikić Baniček, predsjednica SDP-a Sisak. 

Gradska vlast HDZ-HSP koja je donjela odluku o zalogu nekretnina nije bila dostupna za komentar. Na mjestu gdje se danas gradi sporna dvorana nekada je bilo odlagalisšte otpada. Da bi se uopće počelo s gradnjom to odlagalište je trebalo sanirati i na to je potrošen veliki novac. Tako se ukupni troškovi gradnje ove dvorane penju na nevjerojatnih pola milijarde kuna. Tako tvrdi SDP-ovka Ikić Baniček koja želi osporiti odluku o zalogu.

Ni, građani Siska ne vjeruju u ispravnost davanja javne imovine u zalog. 'Ma ništa ne vjerujem ni Gradu ni nikome. Mislim da je to prijevara jer već godinama ta dvorana stoji', kazao je jedan Sisčanin.

'Nije u redu što su dali te socijalne stanove, ionako su ljudi već u kritičnoj situalciji', dodao je drugi.

U prigradskom naselju živi većima od 1.200 radnika Željezare Sisak. Svi su trenutno bez posla. Uz zgradu Županije i ostale nekretnine Grad je banci u zalog dao i 30 stanova koji se nalaze u tom naselju, a koji su inače dodjeljeni socijalno-ugroženim obiteljima. Pa ako Grad u sljedećih 26 godina ne bude mogao plaćati godišnje rate dvorane i ti će stanovi postati vlasništvo banke i mogu na bubanj. Kao i ostale nekretnine Grada koji je u bivšoj državi bio perjanica industrije, a danas je nažalost, na rubu da postane Grad nazaposlenih...