Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad založio nekretnine

'Ako ne možete vraćati, banka sjeda na imovinu i Sisak postaje Hypograd'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatna odluka sisačkog Gradskog Vijeća. Vladajuća koalicija Siska velik dio gradskih nekretnina dala je u zalog jednoj banci kako bi osigurala nastavak gradnje školske dvorane.

Jedan od siromašnijih gradova u Hrvatskoj pribjegao je kritičnom rješenju - vlast je velik dio gradskih nekretnina založila kako bio osigurala gradnju dvorane koju bi onda trebala iznajmljivati sljedećih 26 godina. Vrijednost založenih nekretnina je 100 milijuna kuna, a među nekretninama se nalazi i zgradu Žpanije, uredi, društveni dom te 70 stanova koji su dodjeljeni najugroženijima. Zalog je osiguranje da će Sisak doista po dogovoru plaćati najam dvorane koju banka gradi svojim novcem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret? Ilustracija Javne politike Kako se gradovi u Hrvatskoj nose s jednom od najvećih kriza? ''Mi smo davno shvatili da posao neće nitko odraditi umjesto nas''

>> Sisak ostao bez 54 milijuna kuna od JANAF-a!

'Vrlo je jednostavno što vam se događa kada ne možete banci vraćati kredit. Banka vam sjeda na imovinu i Sisak postaje Hypograd', kazala je Kristina Ikić Baniček, predsjednica SDP-a Sisak. 

Gradska vlast HDZ-HSP koja je donjela odluku o zalogu nekretnina nije bila dostupna za komentar. Na mjestu gdje se danas gradi sporna dvorana nekada je bilo odlagalisšte otpada. Da bi se uopće počelo s gradnjom to odlagalište je trebalo sanirati i na to je potrošen veliki novac. Tako se ukupni troškovi gradnje ove dvorane penju na nevjerojatnih pola milijarde kuna. Tako tvrdi SDP-ovka Ikić Baniček koja želi osporiti odluku o zalogu.

Ni, građani Siska ne vjeruju u ispravnost davanja javne imovine u zalog. 'Ma ništa ne vjerujem ni Gradu ni nikome. Mislim da je to prijevara jer već godinama ta dvorana stoji', kazao je jedan Sisčanin.

'Nije u redu što su dali te socijalne stanove, ionako su ljudi već u kritičnoj situalciji', dodao je drugi.

U prigradskom naselju živi većima od 1.200 radnika Željezare Sisak. Svi su trenutno bez posla. Uz zgradu Županije i ostale nekretnine Grad je banci u zalog dao i 30 stanova koji se nalaze u tom naselju, a koji su inače dodjeljeni socijalno-ugroženim obiteljima. Pa ako Grad u sljedećih 26 godina ne bude mogao plaćati godišnje rate dvorane i ti će stanovi postati vlasništvo banke i mogu na bubanj. Kao i ostale nekretnine Grada koji je u bivšoj državi bio perjanica industrije, a danas je nažalost, na rubu da postane Grad nazaposlenih...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene