Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Država kreće u suzbijanje sive ekonomije u stanogradnji.


Od sljedeće godine građanima bi se trebali nuditi stanovi u najam i to po znatno jeftinijoj cijeni po kvadratu nego što je stanje sada. Stanova po ovim posebnim pogodnostima trebalo bi biti 3.000. Sve bi trebalo biti pripremljeno na jesen da se do kraja godine može krenuti u realizaciju. Cilj je, naravno, suzbijanje sive ekonomije i uređivanje tržišta stanogradnje.

Vezani članci Građevinske nezgode ''Ne plaćajte majstore alkoholom!'': Naučili skupu lekciju pa je podijelili sa svima APN: Počele prijave za subvencionirane kredite - 4 Počele prijave: U samo sat i pol APN zaprimio 600 zahtjeva za subvencioniranje kredita

Naša sugovornica Tina, primjerice, već neko vrijeme traga za stanom. No, cijene nekretnina nikako da padnu. "Ako je stan nešto bliže centru, on je odmah skuplji. Negdje oko 1800 do 1900 eura. Ako je malo dalje od grada onda se može naći stan od 1200 eura", kaže Tina Žagar.

Ako se ostvari Vladina strategija do stana bi mnogi trebali lakše doći. U planu su dva modela. Prvi za one koji nisu kreditno sposobni - država bi ima dala stan u najam i to po cijeni od 3,6 eura po kvadratu. Drugima bi se ponudio stan na leasing - što znači da bi sav novac koji se plaća za najam uračunao u otkupnu cijenu.

"Pravo na stanove bi trebali imati svi građani Republike Hrvatske. Naravno da će se lista prioriteta dogovoriti po nekom kriteriju koji će stručne službe, sigurno neću ja kao ministar to definirati, ali neće biti diskriminacije", kaže ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak.

Ministrov plan trebao bi zaživjeti sljedeće godine. Bankama će predložiti da njihove neprodane stanove iznajme uz popust od 20 do 30 posto. Da prodaja stanova ne ide baš najbolje, svjedoče i agenti. "Nekada se tjedno prodavalo po 10 stanova, primjer tjedno. Sada je došlo do toga da se mjesečno ne može prodati 10 stanova", kaže Irena Peranić, agentica za posredovanje u prometu nekretninama.

Od 2000. godine pada tržište nekretnina. Analitičari predviđaju do kraja sljedeće godine pad cijena. "Cijene bi se mogle korigirati od 5 do 7 posto do konca 2013.", kaže predsjednik Uprave RBA Consulting Dražen Nikolić. Dobitnici će biti oni koji imaju gotovinu jer kamate, prema procjenama, neće ići dolje. Realizira li se Vladina ideja, mnogima bi to moglo biti idealno rješenje.

Istina, ovaj je plan svakako ambiciozan. Mnoge Vlade su pokušale urediti stanje na tržištu nekretnina, ali jednostavno nisu uspjele. Za početak, problem je u tome što Vlada nema stanove koje bi mogla iznajmljivati, nego bi ih tek trebala izgraditi.

Ministar graditeljstva do sad je najavio nekoliko planova i tek ćemo vidjeti hoće li se oni ostvariti. Prošli plan oko obnova fasada nekako propada jer, od planiranih 500 do kraja godine, natječaji su raspisani za njih svega 35.

Ovaj plan sa stanovima svakako bi bio dobar za sve, prvenstveno mlade osobe koji u ovim vremenima krize nikako ne uspijevaju kupiti prvu nekretninu. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.