Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika Instituta za javne financije

'Ako ne možete braniti proračun uvijek vam ostaje ostavka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je nakon Svjetske banke dobila još jednu kritiku rebalansa proračuna, no ovaj put od državnog tijela, Instituta za javne financije.

Njihovi stručnjaci upozoravaju da se javne financije vode loše te da zbog rebalansa u uređenim državama znaju padati i Vlade. Objašnjavaju da ministar financija ne bi trebao popuštati pred predizbornim pritiscima oko povećanja rashoda za zaposlenike i socijalnih naknada. Ako ne može braniti proračun od takvih pritisaka, stručnjaci Instituta podsjećaju kako ministru uvijek ostaje mogućnost ostavke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo More - 2 Važan korak Izradili najdetaljniju kartu morskog dna Jadrana! No, tu ne namjeravaju stati

>> Svjetska banka kritizirala rebalans

Oporba podsjeća da su rebalans kritizirali skoro svi stručnjaci. 'Evidentno je da je Institut za javne finacije koji uporno ukazuje na probleme na neaktivnost hrvatske Vlade istupio i da je kritika morala usljediti,' rekao je Slavko Linić.

Iz Instituta podsjećaju da je Hrvatska u 11 godina imala čak 14 rebalansa proračuna. 'Kratka povijest rebalansa hrvatskog državnog proračuna ukazuje na loše planiranje javnih financija koje se očito vode stihijski, od danas do sutra. Naravno, i 2009. se mogla znatno bolje planirati jer je u doba pripreme proračuna već bilo jasno da će se zbog recesijom uzrokovane smanjene potrošnje smanjiti i prihodi od poreza i doprinosa. Stručnjaci instituta Vladi predlažu kvalitenije planiranje stalno rastućih rashoda za državne zaposlenike te izbjegavanje naglih promjena. Ministar Šuker nije htio komentirati upućene kritike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene