Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera BitLucky

Akteri velike hrvatske kriptoprevare pušteni na slobodu: Od ulagača navodno ukrali 18,5 milijuna eura

Privođenje Luke Burazera i Eugena Travalja zbog navodne prevare trgovanja kriptovalutom
Privođenje Luke Burazera i Eugena Travalja zbog navodne prevare trgovanja kriptovalutom Foto: Cropix
Glavni akteri najveće kriptoprevare u Hrvatskoj izašli su na slobodu nakon tri mjeseca istražnog zatvora.

Tri osumnjičenika iz najveće kriptoprevare u Hrvatskoj, u kojoj su stotine ulagača oštećene za najmanje 18.5 milijuna eura, puštena su da se brani sa slobode. Luka Burazer (31), Eugen Travalja (38) i Vedrana Golušin (37) pušteni su u srijedu iz istražnog zatvora.

Istraga o prevari nije završena niti je podignuta optužnica pa, s obzirom na to da ih se ne tereti za kaznena djela iz nadležnosti županijskog, nego općinskog suda, u istražnom zatvoru su mogli provesti najviše tri mjeseca. Taj je period završio u srijedu i nije bilo zakonske osnove da ih se ne pusti na slobodu. Na ovo rješenje se nema tko žaliti jer je i tužiteljstvo dalo zeleno svijetlo za njihovo puštanje, izvijestio je Burin.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić nazočio je prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije Nastavak suradnje Srbiji stiglo novo oružje iz Rusije: "Ako nas žele napasti, morat će to napraviti s Jadrana ili Mediterana"

Podsjetimo, Burazer i Travalja osnivači i vlasnici firme BitLucky iz Kostrene, i Vedrana Golušin, tajnica, završili su prije tri mjeseca u pritvoru pod sumnjom da su ulagačima u kriptovalute pričinili štetu od najmanje 18.5 milijuna eura.

Tvrtka nije bila registrirana za obavljanje dužnosti razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te skrbničkih usluga novčanika kod kupoprodaje na tržištu kriptovaluta, no s građanima su sklapali investicijske ugovore te ih navodili da na veći broj kriptoadresa različitih kriptomjenjačnica, kao i na korisničke račune osumnjičenih, a ne na firmine, obavljaju transakcije na dogovorene iznose.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin - 2 Obrnuta psihologija Rusija će odlučiti izbore u SAD-u? Putin začudio svojim izborom favorita: "On je stara škola"

Osim toga, sumnjiči ih se i da su lažno prikazivali veće prihode i veću dobit, djelujući tako s prijevarnom namjerom, tvrde policija i tužiteljstvo. Poticali su klijente da za određenu proviziju dovedu nove klijente, a isto tako i da po završetku trajanja ugovora reinvestiraju te su tako su stvarali lažnu sliku i podizali ugled svoje firme.

Istovremeno su kriptovalute trošili za osobne potrebe – podizanje gotovine na bankomatima, ali i za klađenje. Na sportsko klađenje su navodno potrošili desetke tisuća eura.

Burazer je poslovanje tvrtke vodio do sredine svibnja prošle godine, kada je klijente izvijestio da ju je lošim odlukama doveo u krizno stanje, a onda nestao. BitLucky je i dalje aktivna tvrtka, ali joj je račun blokiran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene