Ekipa HGSS-a spasila je tijekom vikenda nastradalu planinarku na Sjevernom Velebitu.

Galerija


HGSS Stanica Gospić poziv za pomoć zaprimila je u subotu u 15:40.

Vezani članci Domagoj Mikić na Zavižanu - 1 I na debelim minusima HGSS-ovci imaju posla: "Ljudi često steknu krivi dojam" Vozilo HGSS-a Požeški HGSS spasio dvije osobe: Pronađeni su pothlađeni na Papuku

"Poziv je bio upućen od planinara PD Dalekovod iz Zagreba, nakon što se dogodila nesreća kada je jedna članica grupe pala sa stijene s otprilike četiri metra visine i zadobila ozljede glave te krvarenje iz nosa. Nesreća se dogodila nedaleko od Velikog Alana na Sjevernom Velebitu. Dojavitelj je opisao stanje unesrećene kao vrlo ozbiljno, a unesrećena se žalila da ne vidi na lijevo oko i da ima jake bolove u vratu", priopćili su iz GSS-a.

Odmah nakon dojave krenula je akcija spašavanja.

"S obzirom na hitnost i udaljenost 60-ak km od Gospića te dodatnih 40-ak minuta hoda do unesrećene, istovremeno se upućuje i poziv za helikopter. U akciju spašavanja zemaljskim putem krenulo je 14 spašavatelja", navodi se u priopćenju.

Spašavatelji su do unesrećene stigli u 17:20.

U tom trenutku ona, navode, više nije bila kontaktibilna i bila je u vrlo lošem stanju. Nakon zbrinjavanja premjestili su je na obližnju livadu kako bi se mogao spustiti helikopter i prevesti je do bolnice.

Helikopter je stigao u 19 sati i unesrećenu prebacio u Zračnu luku Zemunik, gdje ju je preuzeo tim Hitme medicinske pomoći i odveo u zadarsku bolnicu.

U vrlo zahtjevnoj akciji spašavanja sudjelovalo je 20 spašavatelja HGSS-a, a osim iz Stanice Gospić sudjelovali su i spašavatelji iz stanica Novska, Split i Rijeka.

"U ovoj akciji, ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim dostupnost helikoptera. Ovog puta od poziva do polijetanja trebalo je nešto više od dva sata. Nadamo se da to 'izgubljeno' vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom 'čekanje' bude predugo", poručuju iz HGSS-a.