Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OZLIJEDILA JE GLAVU

Herojska akcija HGSS-a: Spasili teško stradalu planinarku na Velebitu i upozorili – "Satima smo čekali helikopter!"

Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 5
Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 5 GSS
Aktualno Galerija Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 5 Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 5 Foto: GSS Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 4 Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 4 Foto: GSS Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 3 Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 3 Foto: GSS Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 2 Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 2 Foto: GSS +0 Akcija spašavanja planinarke na Velebitu (Foto: GSS) - 1 Galerija 1/5 >>
Ekipa HGSS-a spasila je tijekom vikenda nastradalu planinarku na Sjevernom Velebitu.

HGSS Stanica Gospić poziv za pomoć zaprimila je u subotu u 15:40.

Pročitajte i ovo Omiška Dinara nije joj bilo spasa Strava na planinarenju: 26-godišnjakinja se odvojila od grupe i pala u provaliju na Omiškoj Dinari Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći

"Poziv je bio upućen od planinara PD Dalekovod iz Zagreba, nakon što se dogodila nesreća kada je jedna članica grupe pala sa stijene s otprilike četiri metra visine i zadobila ozljede glave te krvarenje iz nosa. Nesreća se dogodila nedaleko od Velikog Alana na Sjevernom Velebitu. Dojavitelj je opisao stanje unesrećene kao vrlo ozbiljno, a unesrećena se žalila da ne vidi na lijevo oko i da ima jake bolove u vratu", priopćili su iz GSS-a.

Odmah nakon dojave krenula je akcija spašavanja.

"S obzirom na hitnost i udaljenost 60-ak km od Gospića te dodatnih 40-ak minuta hoda do unesrećene, istovremeno se upućuje i poziv za helikopter. U akciju spašavanja zemaljskim putem krenulo je 14 spašavatelja", navodi se u priopćenju.

Spašavatelji su do unesrećene stigli u 17:20.

U tom trenutku ona, navode, više nije bila kontaktibilna i bila je u vrlo lošem stanju. Nakon zbrinjavanja premjestili su je na obližnju livadu kako bi se mogao spustiti helikopter i prevesti je do bolnice.

Helikopter je stigao u 19 sati i unesrećenu prebacio u Zračnu luku Zemunik, gdje ju je preuzeo tim Hitme medicinske pomoći i odveo u zadarsku bolnicu.

U vrlo zahtjevnoj akciji spašavanja sudjelovalo je 20 spašavatelja HGSS-a, a osim iz Stanice Gospić sudjelovali su i spašavatelji iz stanica Novska, Split i Rijeka.

"U ovoj akciji, ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim dostupnost helikoptera. Ovog puta od poziva do polijetanja trebalo je nešto više od dva sata. Nadamo se da to 'izgubljeno' vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom 'čekanje' bude predugo", poručuju iz HGSS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene