Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Akcija privođenja za zločin u Lovasu još uvijek traje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privođenjem osumnjičenih za ratni zločin u hrvatskom selu Lovas 1991. godine policijska akcija nije završena i privedenih će biti još.

Aleksandar Kostić, načelnik Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije je zabeogradski list  "Danas" potvrdio da je do sada uhićeno 12 osoba vezanih uz ovaj slučaj.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar u tijeku istraživanje Policija privela Pernara pred školom, ravnatelj: "Htio je djecu pitati o javnom samosnimanju i ozljeđivanju spolovila" Priveden Vjekoslav Potočanac - 1 da ne utječe na svjedoke FOTO Sud odlučio: Bivši ravnatelj Županijskog Centra za socijalnu skrb zbog prijave za nasilje u obitelji ide u istražni zatvor

 Riječ je, piše taj list, o bivšim dragovoljcima i pripadnicima paravojnih formacija (najčešće se spominje paravojna skupina Dušan Silni), osumnjičenima za ubojstvo 22 osobe i zlostavljanje većeg broja civila u Lovasu, te osobama koje su ili s područja Slavonije, ili Republike Srbije. Posljednja dva dana izvješća vezana uz uhićenja spominjala su brojku od sedam osoba.

"Neki od njih bili su vojni rezervisti, neki su bili lokalno
stanovništvo", kazao je Kostić, ne želeći navesti imena, s obzirom da privedeni tek trebaju biti predani istražnom sucu koji će im,
eventualno, odrediti pritvor. Neki beogradski mediji u srijedu tvrde da su među uhićenima i Petronije Stefanović, kojega je veći broj svjedoka označio kao jednog od najodgovornijih za taj zločin, kao i zapovjednik Lovasa 1991. godine Ljuban Jednak, koji je posljednjih godina živio u Dobanovcima u Srbiji.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije pokrenulo je u listopadu 2005.
godine pretkazneni postupak za utvrđivanje odgovornosti za ratni
zločin ubojstva civila hrvatske nacionalnosti u Lovasu, a "Danas"
tvrdi da je dio podataka o mogućim izvršiteljima tog zločina dobiven od organa vojne sigurnosti.

Nekadašnji visoki oficir Uprave sigurnosti JNA, koji je upoznat sa
slučajem, potvrdio je tom listu da je nekoliko dana makon što se
zločin dogodio sačinjen detaljan izveštaj o događanjima u Lovasu i poslan na desetak najodgovornijih adresa u Srbiji, među ostalim i tadašnjem ministru policije Zoranu Sokoloviću, te da je Uprava sigurnosti JNA podnijela i kaznene prijave protiv osumnjičenih, ali da ne zna što se s tim prijavama kasnije događalo.

Isti neimenovani oficir tvrdi i da su zločin počinili pripadnici
paravojnih formacija, a ne vojske.

Za ratni zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima - njihovo
odvođenje u minsko polje 18. listopada 1991. godine, pri čemu su stradala 24 mještana Lovasa - postupak se vodi i pred Županijskim sudom u Vukovaru, ali su svi osim jednog optuženog nedostupni tom sudu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene