Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLICIJA UPOZORAVA

Akcija "Mir i dobro": Roditelji, oprez, slijede vam kazne ako vaše dijete baca petarde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija će i za ovogodišnjih blagdana, u sklopu akcije Mir i dobro, od 15. prosinca do 8. siječnja posebnu pažnju posvetiti sprječavanju nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava od kojih su lani ozlijeđene 34 osobe, uključujući i 21 dijete.

Na opasnosti korištenja pirotehničkih sredstava policija posebno želi upozoriti roditelje, ali i sve ljude koji svojim ponašanjem mogu utjecati na sprječavanje stradavanja djece koja su najčešće žrtve pirotehnike za čiju su nedozvoljenu uporabu ove godine povećane novčane kazne.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Sve se ispituje SAS-ovci dilali drogu! Policija upala na farmu, privedena i žena jednog od specijalaca Ilustracija Golema akcija "Ovakva akcija do sada nije viđena": Privedeno 80 muškaraca osumnjičenih za pedofiliju, među njima zastupnik, profesor, trener...

Naša bi poruka bila da ne dopustimo da zvuk božićnih pjesama i novogodišnje slavlje zamijene zvukovi sirena te da umjesto u toplom domu blagdane provedemo u bolničkim hodnicima, rekao je na konferenciji za novinare Josip Bukvić iz Uprave policije.

Dodao je kako ne žele davati poruke o tome na koji način rukovati pirotehničkim sredstvima, već pozivaju sve osobe da takva sredstva ne koriste te da svojim pozitivnim ponašanjem prema djeci djeluju odgojno i objašnjavaju kakve im posljedice mogu nanijeti takva sredstava.

Snježana Bagarić iz Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari preporučila je pak za slučaj da se pirotehnička sredstva ipak koriste, da se upotrebljavaju prema uputama proizvođača.

Kazne za roditelje i skrbnike

U srpnju ove godine stupio je na snagu zakon kojim su uvedene kazne za roditelje i skrbnike ako pirotehnička sredstva koriste djeca mlađa od 14 godina.

Pirotehnička sredstva dijele se na 1., 2. i 3. razred pri čemu, sredstva 2. i 3. razreda imaju veću količinu eksplozivnih tvari i njihova uporaba dozvoljena je samo osobama starijima od 18 godina.

Iako je uvriježeno mišljenje da su pirotehnička sredstva 1. razreda 'dječja pirotehnika', Bagarić upozorava da to nikako nije točno i da takva sredstva ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Bagarić je posebno upozorila da se pirotehnička sredstva s većom količinom eksploziva ne smiju koristiti u zatvorenom prostoru. Pozvala je roditelje da njihova djeca na koriste pirotehnička sredstva pred bolnicama, domovima i školama te da ih ne bacaju pred kućne ljubimce.

Posljedice u tom slučaju mogu biti kobne jer se neki psi trgaju s lanaca i postaju opasni za građane, pa se događaju ozljede i od ugriza pasa, kazala je Bagarić.

Od ove godine zakonom je zabranjena upotreba, nabava i prodaja građanima petardi i redenika iz 'kategorije 3', a na hrvatskom tržištu u prodaji ni na skladištima više se ne smije naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE, rekla je Bagarić.

Pirotehnika u prodaji od 15. prosinca

Pirotehnička sredstva mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to samo u specijaliziranim trgovinama, a smiju se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.

Bagarić je pozvala građane koji primijete da se pirotehnika prodaje izvan dozvoljenih mjesta, primjerice na punktovima, ili da je koriste djeca, da to prijave policiji.

Kazne za nedozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava povećane su i kreću se u rasponu od tisuću do 15 tisuća za fizičke osobe, a od 10 tisuća do 80 tisuća kuna za pravne osobe. Za zakonskog skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva propisana je kazna od 1000 do 3000 kuna.

Preko državne granice dozvoljeno je prenošenje pirotehničkih sredstava iz 1., 2. i 3. razreda, ali bez petardi i redenika iz kategorije 3 pa svaki građanin za vlastitu upotrebu može prenijeti dva kilograma neto pirotehničke smjese.

Da se za pirotehniku ne može reći da je igračka, upozorio je i liječnik sa zagrebačke Klinike za dječje bolesti Zoran Barčot po čijim su riječima u porastu ozljede predškolske djece koje mogu ostaviti trajne posljedice, posebno na šakama.

Tu se radi o djeci koja su izravno stradala, ali postoji i velika grupa djece koja su kolateralne žrtve kad odrasli ili druga djeca bace u grupu učenika pirotehničko sredstvo. Najčešće su to ozljede oka, lica i šake, rekao je Barčot.

Prema policijskim podacima, lani su od 15. prosinca do 8. siječnja ove godine od uporabe pirotehničkih sredstava ozlijeđene 34 osobe, od toga njih osam teško. Najčešće su žrtve djeca, ozlijeđeno ih je 21, uključujući petero teško ozlijeđenih. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene