Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija "Mir i dobro"

POČELA SEZONA PIROTEHNIKE Policija upozorava: "Zabluda je da petarde izazivaju tek sitne ozljede"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od pirotehnike koja se slobodno prodaje od 15. prosinca do Nove godine najčešće stradavaju djeca i maloljetnici i to vrlo često u obiteljskom okruženju, upozorila je policija na početku akcije "Mir i dobro" koja se uoči božićnih blagdana provodi već 23 godine.

"Statistike ukazuju da najveći broj ozljeda događa u dvorištima obiteljskih kuća i domovima, što pokazuje da najveći broj ozljeda nastaje u obiteljskom okruženju, dakle upravo na onim mjestima gdje bi se djeca i mladi trebali osjećati najsigurnije", kazala je Ivana Zelić iz policijske Službe prevencije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Riječ je o Srbinu Unakaženo tijelo bez prstiju pronađeno u stanu u Beču: "Način egzekucije ukazuje na balkansku mafiju" Akcija Apeliraju i liječnici Policija uputila posebno upozorenje roditeljima: "Stradaju šake, prsti, zatim lice, oči, uši"

Dodala je i da je tijekom prošlogodišnje akcije stadalo blizu 60 osoba, od čega ih je preko polovine bilo maloljetno. Od uništene imovine najviše je, kazala je, bilo propucanih automobila te prozora na kućama i stanovima.

Zabluda je, kaže, da petarde izazivaju tek sitne ozljede koje se mogu riješiti kremama i flasterom. "Ozljede koje nastaju uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima zaista mogu biti brutalne i jako teške, mogu uništiti šake i završavati amputacijama, ozljedama vida i lica", ustvrdila je Zelić.

Petarde nisu igračke i ne treba ih poklanjati djeci

Roditeljima je savjetovala da petarde nisu igračke te da ih nikako ne poklanjaju djeci, ali i da budu uzor svojoj djeci te ne koriste pirotehniku. "Ukoliko je već kupuju, djecu trebaju upoznati kako ju sigurno koristiti i upoznati s mogućim posljedicama", dodala je.

Snježana Bagarić iz Sektora za inspekcijske poslove kazala je da prilikom uporabe pirotehnike treba voditi računa i o kućnim ljubimcima, odnosno domaćim životinajma na selu, ali i da se pirotehnika ne koristi u blizini vrtića, škola, bolnica i drugih ustanova za bolesne i nemoćne kojima eksplozije mogu smetati.

Upozorila je i da se pirotehnika, ako se već kupuje, nabavlja u ovlaštenim trgovinama, jer u suprotnom, osim izlaganja opasnosti, slijedi novčana kazna. Također, naglasila je da se nikako ne smije koristiti pirotehnika čiji se fitilji ne upale iz prve.

Predstavnici policije novinarima su demonstrirali i aktiviranje nekoliko pirotehničkih sredstava različitih razreda i snage, prikazavši njihovu razornu moć i opasnosti koje mogu izazvati.

Ministarstvo unutarnjih poslova akciju "Mir i dobro" provodi od 1993. a podsjećaju i da se nezakonito oružje i eksplozivne tvari i inače mogu dragovoljno predati bez sankcija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene