Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrnovnica treba novu šumu

Splitska okolica oporavlja se od katastrofalnog požara iz 2017.: Provjerili smo kako napreduje akcija Boranka

Mladi borovi (Foto: Dnevnik.hr)
Mladi borovi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Branko Solje (Foto: Dnevnik.hr) Branko Solje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ante Taraš (Foto: Dnevnik.hr) Ante Taraš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mladi borovi (Foto: Dnevnik.hr) Mladi borovi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dan Špicer (Foto: Dnevnik.hr) Dan Špicer (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Požar u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Priroda se još nije oporavila od katastrofalnog požara u okolici Splita i trebat će joj godine. Krenula je zato akcija Boranka u Žrnovnici kako bi niknula nova šuma.

Mještani, međutim, nisu zadovoljni oporavkom i sanacijom tog područja dvije godine od požara. Jedni kopaju, drugi sade, treći zalijevaju. A svi zajedno žele ovdje - šumu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posadili 85.000 stabala Priznanje za hrvatske izviđače: Kampanja Boranka dobila nagradu Europski građanin Mladi borovi (Foto: Dnevnik.hr) virtualna utrka Trčanjem za Boranku pomažete obnoviti šume: "Za svaki prijeđeni kilometar donirat ćemo jednu kunu"

Izviđač Marko Marušić otkriva kako je boru dao ime: "Ovo je Miroslav. On mali raste tu i nadamo se da će bit veliki kroz idućih 20 godina". Dražen Jaroš, izviđač iz Požege kazao je kako je teren puno drugačiji od slavonskog. "Bitno je drugačiji! Ima kamenja i zemlja je puno tvrđa. Bit će mišića, zato smo i došli", dodao je.

Sade se odabrane vrste. "Radi se mješovita crnogorica i bjelogorica, pinija, čempres, primorski bor to su vrste koje tu najbolje uspijevaju", objasnio je Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske.

Stotine volontera posadit će na tisuće sadnica. Akcija pošumljavanja ovoga puta se odvija u Žrnovnici splitskom kvartu koje je teško stradalo u katastrofalnom požaru 2017. Požar iz srpnja 2017. opustošio je oko 4,5 tisuće hektara površine. Branjene su kuće, a šuma je nestala. Nakon požara krenulo se u sanaciju. Ali, mještani upozoravaju.

Privatne parcele zapuštene

"Problem je što sva šuma u Žrnovnici nije u vlasništvu države ima i privatne imovine. Ali de facto šuma se sama obnavlja, ne vidim tu puno pomaka u odnosu na dvije godine. Privatne parcele su jednako zapuštene kao i onda", kazao je Branko Solje iz Mjesnog odbora Žrnovnica.

Na upit što su radili, u Hrvatskim šumama kažu: "Napravili smo more toga, čišćenje je najvažniji dio posla. Čišćenje i priprema je gro posla, najviše vremena iziskuje i najviše novaca, a pošumljavanje je puno lakši dio".

Na prošlogodišnjoj Boranki pošumljavalo se na području Solina i uspjeh je, kaže, dobar, dok je primanje sadnica na Mosoru nešto lošije. I idu dalje. "S početkom godine mi krećemo u pošumljavanje, prvo strojne pripreme, gdje ćemo kopati rupe i raditi linije za sadnju i iza toga sadnja", pojasnio je Ante Taraš iz splitske Šumarije i dodao da vjeruje kako će kroz 2020. godinu biti posađeno 200 hektara. A za novu šumu na ovom području trebat će godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene