Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BUDUĆNOST LETENJA

A220 na Franji Tuđmanu: Pogledajte kako izgleda jedan od najmodernijih Airbusovih zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malena potrošnja, visoka učinkovitost i performanse većih uskotrupnih zrakoplova samo su neke od odlika zrakoplova A220-300, koji se zato smatra idealnim za post-COVID eru, a Airbus ga je predstavio u utorak u Zagrebu na staroj stajanci Zračne luke Franjo Tuđman.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus predstavio je u Zagrebu svoj A220-300, koji je, kako navode u toj kompaniji, uz A220-100 najučinkovitiji uskotrupni avion. A220 je jedini zrakoplov na svijetu namjenski izgrađen za segment od 100 do 150 sjedala.

U Zagreb je za potrebe prezentacije sletio zrakoplov kompanije airBaltic, koja je ujedno i najveći operator ovog tipa zrakoplova u svijetu. Airbus A220 proizvodi se u dvije verzije (-100 i -300), koje mogu primiti između 100 do 150 putnika, a osim istinske udobnosti i modernog dizajna unutrašnjosti, ovaj tip zrakoplova odlikuje i 25 posto manje potrošnje goriva po sjedalu u usporedbi sa zrakoplovima prethodne generacije, što znači i 25 posto manje emisija CO2.

Između ostalog, prednosti A220 su i njegova učinkovita aerodinamika, napredni metarijal i novi motori, a što se putnika tiče, ovaj model među uskotrupnim zrakoplovima ima najšira sjedala, najveće prozore i 20 posto više prostora za odlaganje prtljage iznad glave po putniku. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki projekt Airbus objavio skicu svog zračnog bespilotnog taksija
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AIRBUS A330-200 Air Serbia na Tuđmana šalje svoj najveći zrakoplov

A220 se može koristiti i na kratkim i

na dužim rutama zbog svojeg doleta, koji je veći od 6000 kilometara, no službenu cijenu jednog A220 u Airbusu ne otkrivaju, piše Večernji list, pravdajući se poslovnom tajnom i napomenom da je cijena stvar pregovora s kupcima. 

Na prezentaciji su bili i predstavnici Croatia Airlinesa (CA), koji je u nedavno objavljenoj post-COVID strategiji istaknuo potrebu obnove flote, a predstavljeni zrakoplov jedna je od mogućih opcija u tom procesu, tim više jer CA u floti ima Airbuse i ovlaštena je za njihovo održavanje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene