Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki projekt

Airbus objavio skicu svog zračnog bespilotnog taksija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Airbus radi na projektu bespilotne putničke letjelice koja bi imala ulogu zračnog taksi prijevoznika, a nedavno su objavili i skicu njezina izgleda.

Europski div Airbus otkrio je ambicije za djelovanje u projektu Vahana kojeg provode u Silicijskoj dolini. Radi se o bespilotnoj putničkoj letjelici koja bi jednog dana mogla biti sastavni dio zračnog prometa.

Pročitajte i ovo Keksi (Foto: Getty) Odmazda zbog subvencija SAD najavio nove carine od 25 posto na europske proizvode među kojima su keksi, salame, jogurti, maslac... Airbus AS350, ilustracija (Foto: AFP) nije poznat uzrok pada Putovali na glazbeni festival: Srušio se helikopter u Norveškoj, najmanje četvero ljudi poginulo

Airbus je objavio skicu izgleda letjelice i time otkrio nekoliko detalja na kojima rade u projektu. Skica je slična letjelici koja može uzletjeti i sletjeti vertikalno. Ima potporanj sličan helikopteru i dva para nagibnih krila, a svako od njih po četiri električna motora. U letjelici je prostor za putnike.

Airbus, rival američkog Boeinga najpoznatiji je po svojim velikim avionima, kao što je A380. Također ulažu mnogo novca u projekte za inovacije, piše CNN.

Vahanu razvijaju kroz poslovnu jedinicu koja se otvorila ove godine u San Joseu, u središtu kalifornijske tehnološke zajednice. Za novo ulaganje dali su 150 milijuna američkih dolara.

''Letjelica koju gradimo ne treba pistu, radi na automatskom pilotu i automatski može detektirati i izbjeći prepreke i druge letjelice. Dizajnirana je da prevozi po jednog putnika ili teret i nadamo se da će biti prva certificirana putnička bespilotna letjelica'', rekao je voditelj projekta Rodin Lyasoff.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene