Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Airbus radi na projektu bespilotne putničke letjelice koja bi imala ulogu zračnog taksi prijevoznika, a nedavno su objavili i skicu njezina izgleda.


Europski div Airbus otkrio je ambicije za djelovanje u projektu Vahana kojeg provode u Silicijskoj dolini. Radi se o bespilotnoj putničkoj letjelici koja bi jednog dana mogla biti sastavni dio zračnog prometa.

Vezani članci Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP) Trump u ofenzivi protiv EU-a: "Godinama nas već iskorištavate u trgovini. To će uskoro prestati!" Slika nije dostupna Stoti A380 u floti aviokompanije Emirates

Airbus je objavio skicu izgleda letjelice i time otkrio nekoliko detalja na kojima rade u projektu. Skica je slična letjelici koja može uzletjeti i sletjeti vertikalno. Ima potporanj sličan helikopteru i dva para nagibnih krila, a svako od njih po četiri električna motora. U letjelici je prostor za putnike.

Airbus, rival američkog Boeinga najpoznatiji je po svojim velikim avionima, kao što je A380. Također ulažu mnogo novca u projekte za inovacije, piše CNN.

Vahanu razvijaju kroz poslovnu jedinicu koja se otvorila ove godine u San Joseu, u središtu kalifornijske tehnološke zajednice. Za novo ulaganje dali su 150 milijuna američkih dolara.

''Letjelica koju gradimo ne treba pistu, radi na automatskom pilotu i automatski može detektirati i izbjeći prepreke i druge letjelice. Dizajnirana je da prevozi po jednog putnika ili teret i nadamo se da će biti prva certificirana putnička bespilotna letjelica'', rekao je voditelj projekta Rodin Lyasoff.