Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojasnila hrvatske stavove

Predsjednica o Agrokoru s najvišim ruskim dužnosnicima: "Spremna sam posredovati u donošenju rješenja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agrokor je bio tema na sastancima hrvatske predsjednice s najvišim ruskim dužnosnicima, predsjednikom Putinom i premijerom Medvjedovim.

Kolinda Grabar-Kitarović kaže kako je pojasnila stavove hrvatske strane, međutim i kako ona ne sudjeluje u rješavanju toga pitanja, ali je spremna posredovati u donošenju rješenja. Istaknula je i kako da ne želi da pitanje Agrokora optereti hrvatsko-ruske odnose.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

"Bilo je riječi o pitanju Agrokora, ja sam pojasnila stavove hrvatske strane. Ja ne sudjelujem u rješavanju toga pitanja, dakle ne mogu pregovarati o modusima kako će to riješiti, ali spremna sam posredovati u donošenju rješenja", rekla je Predsjednica koja je u službenom posjetu Ruskoj Federaciji.

Predsjednica je poručila i da dugovi Agrokora nikako ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika.

"Agrokor ostaje privatna kompanija, ona nije nacionalizirana od strane države, prema tome država ne može na sebe preuzeti odgovornost. Kao što sam više puta istaknula, dugovi Agrokora ni na koji način ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika", poručila je. 

Grabar-Kitarović kaže kako je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner

Rusija je Hrvatskoj važan gospodarski partner, osobito u trgovini i investicijama, a velika zainteresiranost hrvatskih i ruskih gospodarstvenika za suradnju pokazuje da na objema stranama postoji izniman interes za jačanje gospodarskih veza, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak u Moskvi.

"Ovaj današnji skup i ovako velik broj nazočnih gospodarstvenika na najbolji način pokazuju da naše poslovne zajednice njeguju čvrsto i pouzdano gospodarsko partnerstvo. Partnerstvo i prijateljstvo, koje, uvjerena sam, ima i obećavajuću budućnost", kazala je rusko-hrvatskom gospodarskom forumu predsjednica Grabar-Kitarović koja je u službenom posjetu Rusiji.

Istaknula je da njezin dolazak na gospodarski forum "potvrđuje snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za još bližim vezama s Ruskom Federacijom" i rekla kako je raduje opredijeljenost dviju zemalja za razvijanje odnosa u duhu prijateljstva, partnerstva, poštovanja i povjerenja, kao i obostrana privrženost zalaganju za svaki uzajamno koristan i mogući oblik suradnje.

Podsjetila je da Hrvatska i Rusija ove godine obilježavaju 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa. "Prigoda je to da zajednički pogledamo u budućnost i da na novim temeljima gradimo novu fazu naših odnosa", rekla je.

Dvije države danas imaju opsežan pravni okvir i mehanizme suradnje na različitim razinama i u različitim područjima, a robna razmjena konačno ponovno raste, kao i investicijska i turistička suradnja, istaknula je.

Po njezinim riječima, hrvatsko-ruski odnosi ponovno postaju dinamični i obećavajući.

"Ovdje sa zadovoljstvom ističem napore hrvatskih tvrtki da uđu na rusko tržište. Vjerujem kako će njihova prisutnost i buduće poslovne aktivnosti na ruskom tržištu produbiti i unaprijediti naše trgovinske odnose, na uzajamnu korist naših dviju država i naroda".

Također je istaknula da su se obostrana ulaganja između Hrvatske i Rusije približila iznosu od pola milijarde eura, a kao najperspektivnija područja pokazala su se energetika i turizam u Hrvatskoj te automobilska industrija u Rusiji.

Naglasila je da će hrvatska vlada i nadalje provoditi mjere radi daljnjeg olakšavanja ulaganja i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja.

Grabar-Kitarović rekla je da unaprjeđenje gospodarske suradnje između Hrvatske i Rusije, posebice dijelu povećavanja hrvatskoga izvoza i privlačenja investicija i turista, ostaje prioritet u razvoju ukupne bilateralne suradnje te da je promicanje trajnog i stabilnog rasta obostrano korisnih poslovnih veza "zajednička i trajna odgovornost naših dviju vlada".

"Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za naše države i narode", istaknula je hrvatska predsjednica.

Intenziviranje suradnje

Na forumu je govorio i Vladimir Pučkov, ruski ministar za izvanredne situacija i supredsjedatelj međuvladine komisije za trgovinsko-industrijsku i znanstveno-tehničku suradnju između RH i RF, koji je rekao da ruska vlada smatra Hrvatsku važnim gospodarskim partnerom.

Nazočne na forumu uvodno su pozdravili predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije (TIK) Sergej Nikolajević Katirin i predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović te veleposlanici dviju zemalja Tonči Stanišić i Anvar Azimov.

Burilović je, među ostalim, rekao da će Sporazum o suradnji između HGK i TIK-a grada Moskve, koji će biti danas potpisan, još više intenzivirati gospodarsku suradnju i pomoći u uklanjanju poteškoća koje su nanijele sankcije.

Također je kazao da optimizam budi porast hrvatskog izvoza u Rusiju od 10 posto u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Prema podacima HNB-a, Rusija je od 1993. do kraja 2016. u RH uložila 390,5 milijuna eura, dok je RH u istom razdoblju investirala u Rusiju 101 milijun eura. (Hina/Ma.B.)
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene