Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska novinska agencija AFP objavila je tekst u kojemu ocjenjuje da će EU Hrvatsku primiti u sumornom ozračju, dok nezadovoljstvo prema institucijama u Bruxellesu sve više raste a prethodno je proširenje 2007. ostavilo gorak okus.


Ogroman plakat s natpisom 'Dobrodošla, Hrvatska' postavljen je unazad nekoliko dana na pročelju 14-katne zgrade Europske komisije povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. No, u dokumentu objavljenom 29. svibnja, europsko izvršno tijelo upozorilo je da bi ubrzo moglo pokrenuti postupak o prevelikom deficitu protiv Zagreba zbog prelaska gornje granice proračunskog deficita, piše AFP.

Vezani članci Slika nije dostupna Jadranka Kosor o ulasku u EU: 'Pustila sam i koju suzicu tom prigodom' Slika nije dostupna Hrvatska u EU: Dirljiva izvedba koja je ODUŠEVILA mnoge!

>> Vlada otkriva detalje VELIKE PROSLAVE ulaska Hrvatske u EU!

Dug Hrvatske predstavlja trenutno oko 54 posto BDP-a, po Komisiji, ali bi trebao premašiti 60 posto 2014., iznad granica koju je odredio EU. Dok Zagreb računa s predviđenim rastom od 0,7 posto ove godine i 2,4 posto sljedeće godine, Komisija predviđa pad BDP-a od 1 posto 2013. i slab oporavak (0,2 posto) sljedeće godine.

Bild negativno o Hrvatskoj

Proračunski deficit trebao bi doseći 4,7 posto BDP-a ove godine a mogao bi čak iznositi 5,6 posto 2014., iznad plafona od 3 posto koji predviđa EU, dok stopa nezaposlenosti prelazi 18 posto, navodi francuska agencija. 'Hrvatska se suočava s velikim izazovima u smislu obnove rasta, jačanja javnih financija i poboljšanja konkurentnosti', rezimirala je Komisija u svojem dokumentu.

Manje diplomatski, njemački dnevni list s najvećom nakladom Bild, počeo je napadati Zagreb u ulzazak Hrvatske u EU. 'Dugovi, korupcija i visoka stopa nezaposlenosti, to je Hrvatska', napisao je njemački dnevnik predstavljajući tu zemlju 'kao sljedeću Grčku koja će progutati milijarde Berlina'.

Krhka pridošlica

Kako navodi francuska agencija, dižu se brojni glasovi u Europi pitajući se o sposobnosti EU-a da integrira novu krhku pridošlicu u posebno teškoj gospodarskoj situaciji.

Hrvatska je prva zemlja koja ulazi u EU nakon Bugaske i Rumunjske 2007. Te dvije zemlje, najsiromašnije u Uniji, i dalje kaskaju. Korupcija je ondje predmet zabrinutosti i sprečava Sofiju i Bukurešt da budu integrirane u schengenski prostor.

Podrška za proširenjem EU u padu

Nadalje, kako otkriva studija tvrtke Ernst & Young objavljena početkom svibnja, Hrvatska zauzima drugo mjesto među najkorumpiranijim europskim zemljama, odmah iza Slovenije, jedine druge zemlje bivše Jugoslavije koja se pridružila EU 2004. Zagreb ulazi u EU u trenutku sve izraženije nemilosti javnog mnijenja spram njegova širenja.

Na upit Eurobarometra, agencije EU za analizu javnog mnijenja, nekoliko mjeseci nakon pristupa Bugarske i Rumunjske, gotovo polovica Europljana bila je sklona budućem širenju Europe na druge zemlje (49 posto za, 39 posto protiv). Otad ta podrška opada te se ujesen 2012. mnijenje obrnulo u gotovo identičnim omjerima: 38 posto za, ali 52 posto protiv novog širenja.

'Hrvatska će se odmah morati dokazati'

U samoj Hrvatskoj razočaranje je realno, kako pokazuje slaba stopa sudjelovanja na prvim europskim izborima održanima u travnju.

U svakom slučaju, smatra Corina Stratulat, stručnjakinja briselskog think-tanka European Policy Centre, 'neće biti medenog mjeseca između Hrvatske i EU-a'. 'Hrvatska će se odmah morati dokazati, kako spram EU-a tako i spram regije Balkana', dodaje ona.

Hrvatska je već učinila brojne napore od trenutka podnošenja zahtjeva za prijamom 2003., uključujući u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite manjina, ističu u Bruxellesu koji je, međutim, pozvao Zagreb da 'nastavi svoje napore', piše agencija AFP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook