Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika proslava ulaska u EU!

OTKRIVENI DETALJI: Evo čime će Hrvatska iznenaditi građane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnju proslavu ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a 30. lipnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu uveličat će 16 predsjednika država, tri predsjednika parlamenta, 15 predsjednika vlada, 10 prvih potpredsjednika vlada i 11 ministara vanjskih poslova, najavio je predsjednik Radne skupine za obilježavanje pristupanja Hrvatske EU Tomislav Saucha.

Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. godine postati 28. članicom Europske unije, a Vlada je objavila i detalje organizacije ove velike proslave. Program su predstavili predsjednik Radne skupine za obilježavanje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji Tomislav Saucha i redateljica središnjeg dijela svečanosti na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu Dora Ruždjak Podolski.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna

>>Što naši sugrađani kažu - Zašto je Hrvatska nova zvijezda Europe?

U Zagrebu će se na proslavi pojaviti sam vrh institucija Europske unije:

Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća

Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta

José Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije

Miguel Angel Martínez Martínez, potpredsjednik Europskog parlamenta

Othmar Karas, potpredsjednik Europskog parlamenta

Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije

Štefan Fuele, povjerenik Europske komisije za proširenje i Europsku politiku susjedstva

 

Zasad je potvrđen dolazak ovih predsjednika država članica Europske unije:

Traian Băsescu, predsjednik Rumunjske

Karolos Papoulias, predsjednik Helenske Republike

Giorgio Napolitano, predsjednik Talijanske Republike

Dalia Grybauskaite, predsjednica Republike Litve

Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije

Nicos Anastasiades, predsjednik Republike Cipar

Miloš Zeman, predsjednik Češke Republike.

Čini se kako će na svečanosti sudjelovati i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. 'Za njega je ispunjen registracijski obrazac i to smatramo službenom potvrdom njegova dolaska u Zagreb 30.lipnja', rečeno je. Za praćenje svečanosti ulaska Hrvatske u EU akreditirano je više od 500 domaćih i inozemnih novinara.

Na Vladin poziv za doniranjem usluga povodom velike proslave odazvalo se 30-tak tvrtki, pa će se tako ugledni gosti prevoziti limuzinama, koje će ustupiti BMW, poklanjat će se kravate, a troškovi organizacije u koju je uključeno oko 700 osoba, neće premašiti planirani budžet za više od 15 posto, rečeno je u Vladi.

'Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim Gradu Zagrebu, za kojeg se ne može reći da je klasičan sponzor, on je od prvoga dana u cijeloj priči partner. Grad Zagreb je napravio sve što smo ih zamolili, i više od toga', istaknuo je predsjednik Radne skupine Saucha.

'Kada smo pripremali ovu svečanost, radilo se o vrlo grubim procjenama i vrlo sam zadovoljan što ćemo troškove probiti za ne više od 15 posto. Svi računi i troškovi bit će dostupni svima koji će to htjeti', rekao je.

Raspored događanja

Što se tiče rasporeda događaja, u 10 sati će se polagati vijenci na Mirogoju u čast poginulim braniteljima, a izaslanstvo Vlade predvodit će premijer Zoran Milanović. U 18.30 sati gosti će se okupiti u Banskim dvorima. U 20.30 počinje pretprogram na Trgu bana Jelačića, a u 23.00 Središnji dio svečanosti. Na Trgu Petra Preradovića, tj. na Cvjetnom trgu, braniteljske zadruge predstavljat će svoje proizvode, a na Zrinjevcu će se nalaziti štandovi s otočkim proizvodima.

Redateljica Ruždjak Podolski navela je da će u pretprogramu sudjelovati Puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a s domaćim i stranim šlagerima, grupe Jinx i TBF,a zatim će glazbu puštati DJ Švec. Redatelj izravnog prijenosa je Ivan Miladinov, scenograf je Dragutin Broz, kostimografinje Danica Dedijer, Antonija Jakšić Dorotić i Linda Bilan, koreografkinja je Petra Hrašćanec, a producentica Nina Čalopek. U čitavom programu sudjeluje ukupno 681 izvođač.

Redateljica Ruždjak Podolski: 'Programom želimo veličati  čovjeka i njegov rad'

Uz svečanu tribinu bit će postavljene četiri manje pozornice, orijentacija će biti istok-zapad, čime se dobiva drugačija vizura Trga, a u središnjem fokusu bit će neboder na kojem će biti projekcije. Program se zasniva na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara, uključujući UNESCO-ovu reprezentativnu listu.

'To je popis od 120 stavki, a Hrvatska je četvrta na svijetu s popisom dobara', rekla je redateljica Ruždjak Podolski. Kazala je da su time pronašli ono što zaista određuje Hrvatsku, prvenstveno nama samima, ali i gostima i gledateljima. Namjera je da se ta tradicija kontrapunktira sa suvremenošću, a neće biti ni voditelja, kako bi fokus bio na priredbi, pa će vezivno tkivo biti citati iz hrvatske kulturne baštine.

'Oni će služiti svrsi pretapanja iz regije u regiju, iz slike u sliku, iz likovnosti u likovnost, a u središtu zbivanja bit će čovjek', kazala je redateljica.

Program je povezan u dramaturšku cjelinu s ciljem isticanja reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti te će se sastojati isključivo od dijela hrvatskih umjetnika i znanstvenika.

'Koristit ćemo suvremene tehnologije da se izgled Trga izmijeni', rekla je redateljica Ruždjak Podolski te navela da će se vizualnost postići mappingom i video projekcijama na zgradama Trga tijekom cijelog događaja, te će se na taj način, projiciranjem zgrada i znamenitosti, dovesti i druge gradove u Zagreb.

'Cijelim programom željeli smo veličati čovjeka i njegov rad', zaključila je redateljica svečanosti.

Oda radosti točno u ponoć

'I na kraju, izuzetno mi je zadovoljstvo kazati da u izvođenju Ode radosti u ponoć videolinkom sudjeluju i izvođači izvan Zagreba', kazala je redateljica Ruždjak Podolski.

Također će se prikazivati videolinkovi s graničnih prijelaza, otkrivanje table EU u Bajakovu, te skidanje table Carina u Bregani.

Za Hrvatsku i njezine građane to je povijesni trenutak i prigoda obilježavanja ispunjenja dugogodišnje težnje članstvu u obitelji europskih demokracija. Hrvatsko članstvo predstavlja i uspjeh politike proširenja Europske unije.

>>Evo što se sve mijenja nakon 1. srpnja!

Nova TV i Konzum naš ponosni pokrovitelj vam donose dva mega spektakla: Prljavo kazalište i Colonia u Vukovaru te Severina u Dubrovniku. Budite svakako s nama ili na licu mjesta ili uz svoje male ekrane, 29. lipnja. Veselimo se!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene