Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj kamioni

Obrana odbacila optužnicu: Lako ćemo dokazati nevinost Rončevića i Bačića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivica Bačić ponovno su na sudu zbog 'slučaja kamioni'.

Tužitelji Uskok-a čitaju optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika Ivice Bačića. Optužnica ih tereti za zloporabu položaja i ovlasti kod kupovine 76 vozila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Kamioni Tužiteljstvo: Osudite Rončevića, od Bačića odustajemo Slika nije dostupna Pitanje pristranosti Prekinuta rasprava u slučaju 'Kamioni' zbog odluke o izuzeću suca

Tereti ih se da su pogodovali određenom ponuđaču, čiju su ponudu prihvatili, iako ona nije bila najpovoljnija. na taj način, tvrdi se u optužnici, Rončević i Bačić oštetili su državni proračun za deset milijuna kuna.

Obrana je sve tvrdnje Uskok-ove optužnice odbacila te tvrde kako će lako dokazati nevinosti Rončevića i Bačića.

Rončević i Bačić opet su na optuženičkoj klupi zbog 'slučaja kamioni' koji je Vrhovni sud vratio na novo suđenje ukinuvši prvu presudu.

>> Rončević: Vratilo mi se povjerenje u pravosuđe

Prema prvoj, ukinutoj presudi, nekadašnji HDZ-ovi čelnici Ministarstva obrane osuđeni su jer su kupnjom skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku državu navodno oštetili za 10,2 milijuna kuna.

Presudu kojom je Rončević nepravomoćno osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine Vrhovni je sud ukinuo početkom travnja zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. U obrazloženju odluke navodi se da je prvostupanjski sud 'štetu širokih razmjera' nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi ministarstva obrane da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda.

Novi postupak vodit će sudac zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović. Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je izjavio zadovoljstvo zbog novog suđenja, ističući kako je uvjeren da će se u ponovljenom postupku dokazati da optuženici nisu počinili kaznena djela za koja ih se tereti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene