Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kuća slave splitskog športa pokrenuta u slavu dostignuća splitskih sportaša, mogla bi završiti u teškoj aferi.


Njome se bave policija i državno odvjetništvo. Projekt je naredio odbjegli premijer Ivo Sanader, a u međuvremenu je na čelo grada stigao Željko Kerum, koji bi navodno u cijeloj igri rado vidio i neke svoje igrače. Svečano je bilo u studenom 2007-me kada je otvorena Kuća slave splitskog športa. Ivi Sanaderu to je bila dobra prilika za promociju uoči izbora, a euforija je vladala i zbog pobjede hrvatskih nogometaša na Wembleyju.

Vezani članci Političari Što političari rade nakon odlaska u mirovinu? Neki drže govore za 400.000 dolara, a neki najavljuju povratak Nikola Baketa - 3 Baketa: ''Dio građana prepoznaje korupciju, ali su je skloni tolerirati. No, najlakše je kriviti građane''

'Nema tih novaca, nema tih milijuna eura kojima bismo mogli platiti promociju sinoćnjeg uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije', rekao je Sanader 22. studenog 2007. godine. No sada policija i državno odvjetništvo provjeravaju uređenje Kuće za što je plaćeno oko tri i pol milijuna kuna. Naime, umjesto javnog natječaja išlo se na izravnu pogodbu, kako bi se sve ubrzalo i završilo u određenom roku. Inicijator Kuće slave, sportski novinar Zdravko Reić kaže kako je bilo planirano otvorenje u studenom.

'Počelo se raditi i kad je došla panika, da tako kažem, oko izvedbe, onda se prišlo možda i tom brzinskom dogovaranju. Međutim činjenica je da smo mi na sastancima imali tri ponude da se izabrala najpovoljnija ponuda definitivno, ali vjerojatno se nije poštovao taj rok koji traje tri mjeseca, kaže Reić. Da se čekalo toliko, prošli bi i izbori. Sada bi zbog svega mogli nastradati tadašnji splitski poglavar za šport, i ravnatelj Javne ustanove za športske objekte. Nitko od njih nije danas htio pred kamere. No Reić se pita zašto su baš sada uslijedile anonimne prijave.

'Određene ljude koji rukovode ustanova za sportske objekte i ljude koji su to proveli u djelo iz Grada želi se oblatiti, želi ih se smijeniti, želi se dovesti nove ljude, podobne ljude, po rodijačkim klanovskim kriterijima', smatra Reić. Gradonačelnik Kerum, navodno želi dovesti svoje ljude, a ovo bi mogao biti slučaj poput afere s njegovim vrtićima kada je Kerum na sličan način pokušao stvari ubrzati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju