Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cvitan napravio propust?

Afera Dnevnice: Provjeravaju se putni nalozi i Sabora i Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još traju izvidi u aferi Dnevnice. Provjeravaju se putni nalozi i Sabora i Vlade - cilj je otkriti sve lopove koji su krali državni novac lažnim putnim nalozima. Pred tužiteljima danas nije bilo zvučnih aktera cijelog slučaja. Dokazi se prikupljaju pod posebnim povećalom javnosti, a zbog kritika da je istraga imala propuste pozicija glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana ozbiljno je poljuljana.

Politička poruka još je jednom upućena državnom odvjetništvu - u aferi Dnevnice očekuju rezultat i to što prije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a'' Slika nije dostupna DOBRO, A NE LOŠE Plenković odgovorio na prozivke zbog Cvitana

"Neka se završi više saga o ljudima koji su vrata, do svih očito premijera, de facto krali", kazao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

A tko je točno u Vladi krao - Uskok još prikuplja dokaze. S mnogima su već razgovarali. Hoće li još nekoga zvati na obavijesni razgovor - iz Uskoka nema službenih informacija. Provjeravaju putne naloge još iz razdoblja kad je šefica Vlade postala Jadranka Kosor. Ona pak poručuje - nitko je na razgovor nije zvao.

Da je bilo nepravilnosti s dnevnicama i u Vladama nakon Milanovićeve - kaznenu prijavu podnio je Tomislav Saucha. O tome s njim, kako doznajemo, Uskok još nije pričao. Nove izvide, prema informacijama kojima raspolažemo, vode odvojeno od istrage koju su pokrenuli protiv Sauche. Odvjetnik Veljko Miljević kaže - treba otvoriti novi kazneni postupak. Upućuje i na propust Dinka Cvitana.

"Pogriješio je upravo u tome što nije pravovremeno informirao javnost kad je vidio da se kaša kuha", smatra Miljević.

Za propuste u samom radu istražitelja na aferi Dnevnice, kaže Miljević, nema dovoljno informacija. Na istragu protiv Sauche nema zamjerki.

"U tom momentu je donošenje rješenja o provođenju istrage bilo opravdano. Donošenje rješenja o istražnom zatvoru je bilo opravdano, njega je donio sudac istrage".

Sauchu su teretili iskazi svjedoka i grafološka vještačenja potpisa na putnim nalozima. Vještaci zbog novih okolnosti, opet imaju posla. Za to su zadužena, kako doznajemo, dvojica stručnjaka iz MUP-ova Centra za vještačenje. Sudski vještak Zvonimir Ćorić smatra da u vještačenju Sauchinih potpisa nije bilo propusta.

"Ako su vještaci iznijeli mišljenje da je on sigurno nešto potpisao ili vrlo vjerojatno potpisao, onda to njega sigurno tereti. A s ovim novim potpisima, drugi predstojnici Ureda, za njih su vještaci vjerojatno utvrdili da su njihovi potpisi krivotvoreni. Na taj način oni nisu u istoj poziciji kao Saucha", kaže sudski vještak.

Nakon analize krivotvorenih potpisa i krug sumnjivaca u ovoj aferi mogao bi se proširiti. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene