Još traju izvidi u aferi Dnevnice. Provjeravaju se putni nalozi i Sabora i Vlade - cilj je otkriti sve lopove koji su krali državni novac lažnim putnim nalozima. Pred tužiteljima danas nije bilo zvučnih aktera cijelog slučaja. Dokazi se prikupljaju pod posebnim povećalom javnosti, a zbog kritika da je istraga imala propuste pozicija glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana ozbiljno je poljuljana.


Politička poruka još je jednom upućena državnom odvjetništvu - u aferi Dnevnice očekuju rezultat i to što prije.

Vezani članci Slika nije dostupna Plenković odgovorio na prozivke zbog Cvitana Slika nije dostupna "Ovo je izuzetna situacija, trebalo je ovako reagirati. Nisam došao kao alibi"

"Neka se završi više saga o ljudima koji su vrata, do svih očito premijera, de facto krali", kazao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

A tko je točno u Vladi krao - Uskok još prikuplja dokaze. S mnogima su već razgovarali. Hoće li još nekoga zvati na obavijesni razgovor - iz Uskoka nema službenih informacija. Provjeravaju putne naloge još iz razdoblja kad je šefica Vlade postala Jadranka Kosor. Ona pak poručuje - nitko je na razgovor nije zvao.

Da je bilo nepravilnosti s dnevnicama i u Vladama nakon Milanovićeve - kaznenu prijavu podnio je Tomislav Saucha. O tome s njim, kako doznajemo, Uskok još nije pričao. Nove izvide, prema informacijama kojima raspolažemo, vode odvojeno od istrage koju su pokrenuli protiv Sauche. Odvjetnik Veljko Miljević kaže - treba otvoriti novi kazneni postupak. Upućuje i na propust Dinka Cvitana.

"Pogriješio je upravo u tome što nije pravovremeno informirao javnost kad je vidio da se kaša kuha", smatra Miljević.

Za propuste u samom radu istražitelja na aferi Dnevnice, kaže Miljević, nema dovoljno informacija. Na istragu protiv Sauche nema zamjerki.

"U tom momentu je donošenje rješenja o provođenju istrage bilo opravdano. Donošenje rješenja o istražnom zatvoru je bilo opravdano, njega je donio sudac istrage".

Sauchu su teretili iskazi svjedoka i grafološka vještačenja potpisa na putnim nalozima. Vještaci zbog novih okolnosti, opet imaju posla. Za to su zadužena, kako doznajemo, dvojica stručnjaka iz MUP-ova Centra za vještačenje. Sudski vještak Zvonimir Ćorić smatra da u vještačenju Sauchinih potpisa nije bilo propusta.

"Ako su vještaci iznijeli mišljenje da je on sigurno nešto potpisao ili vrlo vjerojatno potpisao, onda to njega sigurno tereti. A s ovim novim potpisima, drugi predstojnici Ureda, za njih su vještaci vjerojatno utvrdili da su njihovi potpisi krivotvoreni. Na taj način oni nisu u istoj poziciji kao Saucha", kaže sudski vještak.

Nakon analize krivotvorenih potpisa i krug sumnjivaca u ovoj aferi mogao bi se proširiti. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr